Tuesday, June 30, 2020

Care este diferența între ciocolata neagră și ciocolata albă?

Trebuie să știți pentru început că și ciocolata neagră și ciocolata albă conțin unt de cacao și sunt consumate ca desert sau utilizate în produse de cofetărie.

Ciocolata belgiana Leonidas


Ciocolata este derivată din fasolea plantei de cacao care este descompusă în lichior de ciocolată, untul de cacao (componenta grăsime) și pudra de cacao (partea fără grăsimi din boabele de cacao măcinate într-o pulbere).

Ciocolata neagră este produsă prin adăugarea de unt de cacao la zahăr și praful de cacao. Spre deosebire de ciocolata cu lapte, ciocolata neagră nu conține lapte.

Ciocolata albă conține numai unt de cacao, zahăr și substanțe solide din lapte, fără lichior de ciocolată sau praf de cacao. Deci din punct de vedere tehnic, ciocolata albă nu este deloc ciocolată.

Iată care sunt diferențele între ciocolata neagră și ciocolata albă

COMPARAȚIECIOCOLATA ALBĂCIOCOLATA NEAGRĂ
IngredienteAceasta conține zahăr, unt de cacao și lapte solid (adică lapte praf), dar nu are în compoziție praf de cacao.Are în compoziție pulbere de cacao, unt de cacao și zahăr dar fără adaos de lapte.
GustCiocolata albă nu are gust ciocolată, deoarece nu are cacao, dar este mai dulce, mai bogată, mai cremoasă și untoasă.Ciocolata neagră are un gust mai asemănător de ciocolată și un gust amărui datorită conținutului de pulbere de cacao.
TexturaAre o textură ușoară și untoasă.Are o textură uscată și calcaroasă din cauza lipsei de solide din lapte.
Beneficii pentru sănătateNu oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca ciocolata neagră și are mai mult zahăr și grăsimeConținutul ridicat de cacao a fost asociat cu beneficii pozitive pentru sănătate, în special sănătatea cardiovasculară, datorită antioxidanților flavonolici.

 

Ciocolata neagră trebuie să conțină cel puțin 35% cacao în substanța solidă și cel puțin 18% unt de cacao pentru a putea fi numită astfel. Cu toate acestea, conținutul de cacao poate fi, și de multe ori este, mult mai mare decat atât, si poate ajunge până la 70% și chiar 85%.

Ciocolata de înaltă calitate are un gust amărui și foarte aromată. Ciocolata neagră este sănătoasă, fiind o foarte bună sursă de antioxidanți cum am mai menționat.

Însă ciocolata albă conține grăsimea din lapte, lapte praf sau lapte condensat, care dau un gust dulce și o textură mai fină.

Ciocolata albă nu este ciocolată din punct de vedere tehnic, deoarece nu conține cacao, ci doar unt de cacao, zahar și lapte. Ciocolata albă trebuie să conțină substanțe solide din cacao, respectiv unt de cacao, în proporție de cel putin 14%, iar lapte și grăsimi din lapte cel putin 3,5%.

Despre valorile calorice pe care le are ciocolata trebuie spus că diferențele între cele trei tipuri sunt mici. Cele mai multe calorii le conține ciocolata cu lapte, 565 calorii. Urmează ciocolata albă, care are 540 calorii și ciocolata neagră cu 65% cacao, care are 535 calorii.

Cea mai „slabă” este ciocolată cu 86% cacao care conține 520 calorii. Diferențele sunt date de concentrația de cacao și de cantitatea de zahăr. Contribuie la stabilirea numărului de calorii și grăsimile din cacao, lapte și alte ingrediente adăugate. Dar un pătrățel de ciocolată are doar 50-60 de calorii.

Unii producători de ciocolată adaugă, de asemenea, grăsimi precum untul sau uleiurile vegetale – ar trebui să evitaţi ciocolata care conţine ulei de palmier. Adeseori, sunt adăugate şi substanţe artificiale, pentru sporirea aromelor şi culorilor.

Aproximativ 10-20g de ciocolată neagră (70% sau, de preferat, 80% substanţă solidă din cacao) pe zi, combinate cu fructe şi nuci, ar fi o alegere foarte bună pentru o gustare sau un desert.

Pe leonidas.store.ro găsiți drajeuribatoanetablete și mici delicii din ciocolatată neagrăciocolata cu lapte și albă pentru toate gusturile. Fă-ți un cadou cu gust sau cumpără pentru cineva drag ție.

No comments:

Post a Comment