Acum 5000 de ani o printesa din China, Leizu care avea 14 ani, statea sub un dud si i-ar fi cazut un cocon de matase in ceasca de ceai. De la caldura ceaiului firul lung si stralucitor s-ar fi desfacut de pe gogoasa si astfel i-a venit ideea sa il teasa. Pentru o perioada de 3000 de ani au fost singurii pastratori ai acestui secret.
Printesa Leizu a studiat viata viermelui de matase si la recomandarea sotului ei, imparatul Huang Di a inceput sa instruiasca doamnele de companie in arta cresterii acestor viermi speciali.
Legenda spune ca din acel moment printesa a devenit zeita matasii naturale in mitologia Chinei iar secretul cresterii acestor viermi de matase si a obtinerii firelor a fost atent pazit la Curtea imperiala chineza.
Drumul Matasii
Dupa matase a fost denumita si calea comerciala “Drumul Matasii”, care lega China, Japonia si India de Europa. Pe vremuri matasea era una din cele mai de pret marfuri valorand greutatea sa in aur pur.
Se spune ca in Europa matasea a ajuns in jutul anului 522 e.n. prin doi calugari trimisi de imparatul bizantin Justinian I. Acestia au reusit sa fure din China, ascunse in bastoanele lor de drum, seminte ale arborelui de dud si oua de matase, astfel monopolul Chinei privind matasea „s-a spart”. Productia matasei a inceput apoi in Europa; in Bizant, Italia si Spania.
Desi nu pare a fi mare lucru, obţinerea firelor de matase de pe gogosile viermilor necesita multa truda. Pentru 10 grame de ouă e nevoie de 30 de metri patrati de spatiu, iar pentru hranirea a 100 de grame de oua de viermi e nevoie de un hectar de livada de duzi. Dintr-un gram de oua se pot obtine aproximativ doua kilograme de gogosi, iar pentru creşterea unui gram de oua de viermi sunt necesare aproximativ 40 de kg de frunze de dud.
Perioada de incubatie a oualor e de doua saptamani. Larvele cresc intr-o luna şi fac gogosi care sunt recoltate in 10 zile. Orice modificare a parametrilor de crestere compromite larvele, care mor.
Fibrele de matase au la baza o substanta proteica numita fibroina. In cazul celei mai raspandite specii, Bombix mori, fibroina este insotita de 30% sericina, specie care se hraneste cu frunze de dud. Intre timp s-au dezvoltat mai multe rase ale aceleiasi specii. Sericicultura, ramura a zootehniei, a permis dezvoltatrea indeletnicirii cresterii viermilor de matase si eficientizarea obtinerii firelor de matase.
In continuare, in zilele noastre, principalii producatori de matase sunt: China, Japonia, India si Brazilia.
Despre tesatura din matase
Tesatura de matase este moale si rezistenta, are un luciu minunat si este izolatoare atat importiva frigului cat si impotriva caldurii. Matasea poate prelua umiditate pana la maxim 40% din greutatea sa fara sa o simti ca este uda sau fara sa-si piarda calitatile izolatoare. Aceasta nu se sifoneaza usor.
Structura si proprietatile tesaturilor din matase nu permit fixarea si dezvoltarea acarienilor (fiind ideala pentru confectionarea lenjeriilor de pat, pijamalelor si camasilor pentru persoane ce sufera de alergii), nu creaza alergii la nivelul pielii.
Tesaturile din mataseau conductibilitate electrica si termica scazuta. Asta inseamna ca articolele de imbracaminte sau lenjerie din matase naturala creaza un anumit confort la purtare care nu se compara nici pe departe cu tesaturile din alte fibre naturale. Calitatile acestea o fac sa fie cea mai portivita in fabricarea de saluri, fulare, articole de imbracaminte.
Matasea naturala fiind o fibra de proteina (fibroina) este apropiata compozitiei pielii omului si datorita luciului natural (este cea mai lucioasa dintre firbele naturale), tesaturile din matase sunt suportate foarte bine pe piele in general si in special de persoanele cu alergii, eczeme sau neurodermite.
Retineti, doar in tesaturi din 100% matase naturala va veti simti confortabil.
In trecut Romania a fost al doilea cel mai mare exportator de matase naturala din Europa si al saselea din lume.
Pijamale Misstero
Daca va doriti sa aveti un somn confortabil puteti comanda pijamale din matase naturala sau camasi de pe Misstero.
Cu materiale fine si de calitate, matase si imprimeuri pastelate, colectia MISSTERO vine in intampinarea femeilor si barbatilor care vor sa stea in casa cu clasa si stil. Concepute pentru interior si exterior, pijamalele MISSTERO sunt completate de halate de catifea sau matase unicate si in editie limitata.
Sursa: Adnews
No comments:
Post a Comment