Tuesday, September 3, 2019

Iata ce trebuie sa stii despre baterii de laptop si ingrijirea acestora

Cum bine stim tehnologia din ziua de azi avanseaza zilnic si detinatorii de laptopuri isi doresc si ei o capacitate cat mai mare a bateriei, pe langa nevoia de a avea o cantitate mai mare de RAM, un procesor mai puternic sau un hard mai rapid.



In primul rand stim ca toate bateriile interne sau externe, de 3 celule, 4, 6, 8, 9, 12 sunt de tip Lithium-Ion si nu au alta metoda de a se clasifica, astfel ca le vom imparti in doua grupe mari:
  • Baterii clasice care se pot schimba rapid, doar prin decuplarea din spatele lor;
  • Baterii interne care se gasesc de obice in ultrabook-uri, greu de schimbat, unele chiar imposibil fara asistenta/ experienta prealabila.
Bateriile sunt formate in principal din trei elemente:
  1. Carcasa adica exteriorul bateriei;
  2. Celulele (acumulatorii care tin energia)
  3. Placa de control.

BATERII CLASICE

In primul rand cand cautati o baterie laptop noua, trebuie sa va ganditi exact pentru ce o utilizati, daca aveti nevoie de capacitate mai mare fiind mult timp departe de priza pentru ca sunteti o persoana activa, mereu pe fuga si doriti efectiv o baterie extinsa.
Trebuie sa aveti in vedere un lucru: bateriile extinse, avand mai multe celule, sunt automat si mai mari. Si prin mai mari, ma refer la faptul ca celulele suplimentare vor fi practic “inafara” laptopului. Anumite modele sunt mai mari sub laptop, altele mai lungi.
Unele baterii de laptop extinse au nevoie de un incarcator cu mai multa putere pentru a se incarca (caz izolat).

MAI TREBUIE SA AVETI IN VEDERE, CA DATE TEHNICE, CATEVA ELEMENTE IMPORTANTE:

  • Intotdeauna, producatorul da bateriilor o serie de coduri de compatibilitate( part number). Daca gasiti o baterie identica ca forma, cu un alt cod decat cel de pe bacteria veche, nu va panicati. Sunt sanse mari ca aceasta sa fie de o revizie mai noua, deci un nou set de coduri. Incercati sa vedeti daca codurile sunt compatibile intre ele( ori pur si simplu, la cautare pe google, ori pe site-ul producatorului, ori puteti intreba pe cineva din domeniu);
  • Amperajul care arata capacitatea bateriei;
  • Voltajul la care exista o mica regula: voltajele de 10.8V si 11.1V sunt echivalente intre ele( si apar datorita diferentelor de productie), la fel si 14.4 cu 14.8. Exista insa si laptopuri care accepta baterii cu voltaje diferite( sunt insa foarte putine, si de obicei, pentru modele mai noi, gen Dell Inspiron 3521, Asus U36, etc).

INGRIJIREA UNEI BATERII DE LAPTOP NOU ACHIZITIONATA

Pentru o performanta optima, trebuie sa aveti grija de bateria noua de laptop. O baterie de laptop noua trebuie ingrijita pentru a functiona la capacitate maxima.
Bateriile de schimb de la ITpremium trebuie incarcate complet atunci cand primiti bateria laptop noua. Incarcarea bateriei noi peste noapte este suficienta pentru o incarcare completa. O baterie de laptop noua trebuie descarcata partial si incarcata complet de cel putin cinci ori pentru a ajunge la capacitatea maxima.
Acest lucru se face prin simpla deconectare a laptop-ului de la cablul de alimentare si lasarea laptop-ului sa opereze numai pe baterie timp de 30 de minute - maxim o ora. Este important sa nu lasati o baterie noua sa se descarce complet pentru ca s-ar putea ca aceasta sa nu se mai poata incarca de la laptop. Acest lucru poate distruge efectiv o baterie nou-nouta.
Atunci cand laptopul este conectat la priza de perete, laptop-ul ruleaza pe sursa principala de alimentare, energie electrica de la cablul adaptorului. In timpul conectarii la cablul de alimentare, bateria este intr-o stare de stand-by. Bateria va alimenta laptop-ul atunci cand deconectati cablul electric.
In cazul in care laptop-ul este conectat pentru perioade lungi de timp, bateria de laptop decade literalmente din lipsa de exercitiu. 
Este adevarat ca bateria va pierde o mica parte din incarcatura sa in fiecare zi si cablul de alimentare AC "va completa" bateria, dar acest lucru nu este un exercitiu suficient pentru a mentine bateria de laptop intr-o forma de top. Functionarea pe baterie pentru 30 de minute la o ora, o data pe saptamana, este suficienta pentru a mentine bateria laptop-ului sau notebook-ului activa si in forma buna.
Acesta este, probabil, cel mai frecvent motiv pentru care bateriile de laptop se uzeaza prematur.
Nu lasati bateria sa se descarce complet pentru ca aceasta se va strica prematur.
Sursa: ITpremium

No comments:

Post a Comment