Thursday, October 15, 2020

Hardbody: Ce este potasiul și ce beneficii are acesta pentru organism?

 Potasiul este un mineral cu largă răspândire în natură cu rol crucial în menținerea echilibrului fluidelor și electroliților în organism, susține activitatea cardiacă și stimulează inima să bată cu o frecvență de peste o sută de mii de bătăi în fiecare zi.

ce beneficii are potasiul pentru organism

Potasiul este un ion ce se găsește atât în celule cât și în afara lor, în spațiul extracelular, iar concentrațiile sale din cele două medii și echilibrul acestora influențează funcționalitatea inimii. Reducerea nivelului de potasiu, indiferent de cauză, poate precipita apariția aritmiilor, iar în miocardul ischemiat potasiul se găsește în concentrații crescute.

Organismul poate primi suficient potasiu dacă dieta este variată și echilibrată, situație în care nu trebuie să recurgi la suplimente nutritive. Principalele surse de potasiu sunt fructele și legumele, însă produsele lactate, cerealele integrale, carnea și peștele pot avea și ele un conținut optim în acest mineral.

Organismul uman efectuează continuu un act de echilibrare între doi electroliți: potasiu și sodiu. Când nivelul de sodiu crește, scade nivelul de potasiu și invers. Este important să nu exagerați cu alimente pe baza de sodiu și totodată să vă mențineți aportul de potasiu.

Ce alimente au un conținut ridicat în potasiu?

Avocado – un fruct bogat îngrăsimi mononesaturate, antioxidanți polifenolici(beta-criptoxantina, luteina, zeaxantina etc.) și vitamine (C, A, E, K)

Spanacul – recunoscut pentru conținutul său ridicat de fier, este o sursă excelentă de mulți fitonutrienți, de minerale precum potasiu, mangan, magneziu, cupru și zinc, are un conținut foarte scăzut de calorii și grăsimi, dar înglobează o cantitate importantă de fibre alimentare solubile, fiind recomandat în controlul colesterolului și în programele de reducere a greutății; consumul regulat de spanac poate ajuta la prevenirea osteoporozei și a deficitului de fier în anemii.

Cartoful dulce – conține o cantitate mare de nutrienți, fiind bogat în potasiu, calciu, acid folic, beta-caroten, vitamina C și vitamina B6; pentru a obține maximum de beneficii de sănătate din consumul acestuia, trebuie evitată curățarea și aruncarea cojii.

Somonul – pe lângă conținutul ridicat de potasiu, vitamine si minerale și proteine, este bogat în acizi grași esențiali Omega 3

Caisele uscate – sursă importantă de potasiu, magneziu, calciu, fier, fibre alimentare, beta-caroten și vitaminele A, C și B

Rodia – conține o catitate mare de antioxidanți (polifenoli, tanini și antocianini), vitamine (B, C, E, K), minerale (potasiu, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc) și acid folic

Apa de nucă de cocos – conține o cantitate ridicată de electroliți, antioxidanți (datorită prezentei citokinelor), vitamina A, aminoacizi și fitohormoni

Bananele – sursă importantă de potasiu, vitaminele A, C, B, acid folic, magneziu, fier și zinc; cercetările științifice au aratat că bananele sunt bogate în dopamină (un hormon major de îmbunătățire a dispoziției) și conțin o substanță numită triptofan (un aminoacid pe care organismul îl transformă în serotonină – substanță care relaxează, înlătură stresul și îmbunătățește starea afectivă).

Fasolea albă – pe lângă conținutul ridicat de potasiu, fier, cupru, zinc, fosfor, este o sursă importantă de fibre, proteine și amidon. Datorită proprietăților sale alcaline, aceasta ajută la menținerea echilibrului acido-bazic în organism și consumul are un efect pozitiv asupra florei bacteriene din intestin.

Ciupercile – ele oferă aproximativ 0,3 grame de potasiu la 100 de grame consumate. În plus, ele se pot găti în numeroase feluri, se pot combina cu zeci de alte alimente și sunt slabe în calorii, având numai 28 kcal pe suta de grame.

Roșiile – consumând și numai 50 grame de pastă de roșii, vei asimila 0,6 grame de potasiu. În plus, 50 grame de pastă de roșii conține numai 57 kcal.

Iaurtul – acest aliment este mai cunoscut pentru alte beneficii, cum ar fi conținutul de calciu. Cu toate acestea, este și o sursă bună de potasiu, căci 230 ml de iaurt conțin 0,57 de grame din acest mineral.

Află care sunt beneficiile consumului de potasiu

Potasiul este o parte esențială a unei diete sănătoase. Nu numai că este un mineral esențial, ci și un electrolit. Cu această dublă identitate vin o mulțime de beneficii atunci când consumați în mod regulat alimente bogate în potasiu.

1.Menține oasele și mușchii sănătoși

Alimentele bogate în potasiu mențin un mediu alcalin în organism, spre deosebire de acidoză. Acidoza metabolică este cauzată de o dietă bogată în alimente acidifiante, cum ar fi carnea, produsele lactate și cerealele prelucrate. Acidoza, sau tulburarea homeostazică internă, este un rezultat comun al unei diete tipice occidentale.

O cantitate mai mare de potasiu poate duce la creșterea densității osoase. S-a constatat faptul că aportul de potasiu este legat de menținerea nivelului de calciu la persoanele adulte sănătoase. În schimb, un aport mai mic de potasiu este legat de pierderea calciului prin urină, în timp ce creșterea cantității de potasiu reduce pierderea de calciu prin urină.

2.Reduce tensiune arterială

Sodiul joacă un rol important în echilibrul corect al potasiului. O cantitate mică de potasiu și mai mult sodiu poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, este important să combinăm un consum mai ridicat de potasiu și mai puțin de sodiu pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare.

3.Protejează rinichii reducând riscul formării de pietre

Aportul ridicat de potasiu s-a dovedit a fi eficient pentru protecția rinichilor comparativ cu cei care au avut un aport mai scăzut de potasiu. Acest efect nu a influențat tensiunea arterială. Cantitatea de potasiu poate preveni inflamația renală. Mai ales în combinație cu magneziul ajută la prevenirea leziunilor renale datorate nivelurilor ridicate de ciclosporină, substanțe ale căror efectul secundar este și insuficiența renală.

4.Protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale

Persoanele care consumă între 3 și 5 porții de fructe și legume cu conținut ridicat de potasiu pe zi pot reduce riscul accidentelor vascular cerebrale cu până la 26% în comparație cu cei care mănâncă mai puțin de 3 porții pe zi. Și asta datorită influenței potasiului obținut din fructe și legume în combinație cu fibre asupra tensiunii arteriale.

5.Ajută în prevenirea diabetului zaharat

Potasiul este cel care sprijină buna funcționare a ficatului. Dacă o persoană are valori scăzute de potasiu, acest lucru înseamnă că nu poate depozita zahăr acolo unde e nevoie de el și anume în mușchi și ficat. În lipsa potasiului, organismul transformă zahărul în grăsimi. După acest proces, nivelul zahărului scade și organismul cere mai mult zahăr.

Deși organismul cere mai mult zahăr, în realitate el are nevoie de potasiu. Valorile scăzute ale acestui mineral reduc toleranța la glucoză asociată cu reducerea eliberării de insulină, determinând modificări semnificative ale metabolismului glucozei.

Carente de potasiu în alimentație

Semne ale carenței de potasiu includ uscăciunea anormală a pielii, acneea, frisoanele, tulburările cognitive, constipația, depresia, diareea, diminuarea reflexelor, edemele, nervozitatea, setea continuă, aritmiile cardiace, intoleranță la glucoză, dereglările în creștere, nivelul ridicat al colesterolului, insomniile, hipotensiunea arterială, slăbiciunea și oboseala musculară, vomă, greață, durerile de cap, proteinuria (proteine în urină), retenția de apa în organism și probleme respiratorii.
Doza zilnică recomandată este de 2500 mg/ zi la o persoană adultă.

De ce este important pentru sportivi acest mineral?

Previne balonarea și reținerea apei

Cantitățile excesive de sodiu din alimentație duc la reținerea apei în organism și provoacă balonarea. Doar potasiul este cheia pentru a fi evitate aceste probleme. Imediat după consum, sodiul împreună cu apa ajung să fie absorbite de celule. Ulterior, apa din organism se depune între mușchi și piele, ceea ce duce la balonare. Potasiul este soluția ideală pentru această problemă.

Suplimentarea cu potasiu acționează asupra echilibrului electrolitic. Ceea ce înseamnă că potasiul împinge sodiul și apa din celule cu ajutorul pompei electrolitice. Astfel, sodiul și apa sunt eliminate prin urină și se creează un echilibru din mediul interior. Acest beneficiu este apreciat în special de către sportivi, deoarece rezolvă problema abdomenului balonat din cauza apei reținute.

Ajută la descompunerea glicogenului

Potasiul face parte din procesul de descompunere a glicogenului din celulele musculare și furnizează energie celulelor în timpul antrenamentului de anduranță. Atunci, când glicogenul se descompune, celulele din mușchi diminuează potasiul care ajunge în circulația sanguină sau este eliminat prin urină sau transpirație.

Sprijină funcționarea sistemului muscular

Concentrațiile diferite de potasiu și sodiu din interiorul și exteriorul celulelor creează sarcini electrice care ajută sistemul nervos să trimită semnale către creier. Datorită acestor semnale mușchii pot funcționa. Astfel, potasiul acționează asupra contracțiilor musculare și ajută corpul nostru să fie pregătit pentru antrenamente. În plus, ajută la regenerarea masei musculare și previne spasmele musculare.

No comments:

Post a Comment