Tuesday, February 18, 2020

Care sunt beneficiile, importanța și sursele de vitamina D

Vitamina D face parte din grupa de vitamine liposolubile și se găsește în mod natural în anumite alimente și sub formă de suplimente nutritive.
Vitamina D are origine endogenă prin influența razelor ultraviolete din lumina soarelui care ajung în piele și induc sinteza de vitamina D.

Importanța și beneficiile Vitaminei D

Vitamina D joacă un rol important în sănătatea mușchilor și oaselor, ajută la absorbția calciului și fosforului din intestin. Prin urmare, poate preveni și trata durerea musculară, durerea de oase, oboseala cronică și osteoporoza.
Aceasta poate preveni și dereglările sistemului imunitar, cum ar fi astmul, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1, boala Crohn sau scleroza. Prin întărirea sistemului imunitar cu vitamina D, putem preveni și trata răceala, gripa sau alte afecțiuni.
Stimulează producția de insulină, scade rezistența la insulină și din acest motiv aceasta poate ajuta la prevenirea și tratarea diabetului de tip 2.
Reglează creșterea celulelor normale și tumorale. Din acest motiv, poate juca un rol important în prevenirea și tratarea diferitelor tipuri de cancer, în special cancerul de colon, pancreas, sân și prostata.
Vitamina D suprimă RAAS (renina-angiotensina-aldosteronul) și poate preveni hipertensiunea sau alte boli grave.
Influențează sănătatea dinților și de aceea este importantă în prevenirea diferitelor probleme dentare.
Vitamina D are un efect normal asupra funcției pielii și prin urmare, poate fi eficientă în tratamentul diferitelor probleme dermatologice precum, psoriazis.
Este esențială pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Prin urmare, este importantă în prevenirea și tratamentul tulburărilor neurologice precum Alzheimer, boala Parkinson sau autism.
Această vitamină este utilizată pentru a îmbunătăți starea de spirit la persoanele care suferă de tulburări psihice cronice.

Surse de Vitamina D

Foarte mulți oameni știu și au auzit că aceasta se obține prin expunerea la soare dar oare ne ajunge Vitamina D pe care o obținem prin expunerea la soare?
Cantitatea de Vitamina D obținută prin expunerea la soare diferă de la o persoană la alta. Există anumiți factori care pot influența această cantitate:

1.Soarele

Anotimul și în ce parte a zilei obținem acestă vitamină – Pielea noastră produce mai multă vitamina D3 în timpul verii și mai puțin iarna. Cel mai bun timp pentru asimilarea acestei vitamine este între orele 10.00 și 15.00.
Zona geografică – Zona în care locuiți, mai ale la nord de ecuator, determină cantitatea de Vitamina D pe care o puteți obține.
Cremele de protecție solară, umbra, îmbrăcămintea și poluarea pot reduce cantitatea razelor UV care pătrund în piele și prin urmare, reduc producția normală de Vitamina D prin piele. Crema cu protecția solară cu factor de protecție 8 sau mai mult, reduce capacitatea pielii să producă această vitamină cu peste 95%. Norii, umbra și poluarea excesivă reduc razele UV cu 50%.
Culoarea pielii – culoarea pielii este dată de un pigment numit melanină. Cu cât aveți mai multă melanină cu atât aceasta este mai închisă. Melanina servește ca o umbră naturală și blochează razele soarelui să treacă în straturile adânci ale pielii. De aceea, pielea mai închisă este mai puțin eficientă în ceea ce privește sinteza vitaminei D din expunerea la soare, comparativ cu pielea mai deschisă.

2.Alimentația

Alimentele care au în mod natural Vitamina D (la 100 de grame de produs) sunt: ulei de pește cu 16 000 000 UI (unități internaționale), unt de cacao cu 120 000 UI, hering cu 48 000, ton cu 30 000, cacao pudră cu 6 000, somon cu 4 000 UI, sardine cu 3 000, gălbenuș de ou cu 2 000 UI, ciuperci cu 2 000, ficat cu 40, unt cu 30 sau lapte cu 30 UI.

3.Suplimente nutritive

În suplimente nutritive vitamina D este disponibilă sub două forme – D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol), care diferă chimic doar în structura lanțului lateral. Vitamina D2 este fabricată prin radierea UV a ergosterolului în drojdie. Vitamina D3 este fabricată prin iradierea 7-dehidrocolesterolului din lanolină si prin conversia chimică a colesterolului. Vitaminele D2 și D3 din punct de vedere nutrițional par a fi la fel, dar în doze mari vitamina D2 este mai puțin eficientă. Vitamina D3 este de origine animală, iar vitamina D2 este de origine vegetală. Vitaminele D2 și D3 nu sunt biologic active, trebuie modificate în organism pentru a avea un efect.

Cine suferă în general de deficiență de vitamina D?

• sportivii
• femeile gravide și cele care alăptează
• copiii
• femeile la menopauză
• persoanele care au o dietă săracă în vitamina D
• persoanele cu probleme renale

Ce cantitate de vitamina D avem nevoie?

Doza zilnică recomandată sau Recommended Dietary Allowance (RDA) este doza medie zilnică suficientă pentru a satisface necesitățile de nutrienți pentru persoane sănătoase.

Doza zilnică recomandată (RDA) de vitamina D

Se indică în unități internaționale (IU) și în micrograme (mcg); activitatea biologică 40IU este egală cu 1 mcg.
VârstaBărbațiFemei
0 – 12 luni400 IU (10 mcg)400 IU (10 mcg)
1 – 13 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
14 – 18 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
19 – 50 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
51 – 70 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
peste 70 ani800 IU (20 mcg)800 IU (20 mcg)

No comments:

Post a Comment