Monday, February 24, 2020

LEGO: Istoria celor mai cunoscute jucării din lume

LEGO este unul dintre cele mai faimoase branduri de jucării din lume și întreaga istorie LEGO este prezentată într-un muzeu numit LEGO Idea House din Billund.

Puțini sunt cei care știu că această faimoasă companie daneză de jucării și-a început istoria ca un producător de articole din lemn și primele piese LEGO erau integral din lemn.

Începutul istoriei LEGO

Ole Kirk s-a născut în satul Filskov, undeva în centrul Danemarcei, pe data de 07 aprilie 1891. A fost unul dintre cei 10 copii ai familiei și se spune că trăiau destul de greu în copilărie, tatăl fiind dulgher, singurul care aducea bani în casă, iar mama fiind casnică și trebuind să aibă grijă de cei mici.
Primele produse create de Ole Kirk erau din lemn, iar primii lui bani i-a făcut din vânzarea de scări și scânduri de călcat. În timpul crizei financiare, cererea pe piață a acestor obiecte a scăzut drastic, motiv pentru care Ole a încercat să se reinventeze. și să găsească altă nișă pentru a-și salva afacerea.
În anul 1932 începe să producă primele jucării pentru vânzare iar acest an este considerat a fi anul în care compania a fost fondată.
Așa a ajuns la jucăriile din lemn pentru care cererea nu scade niciodată, nici în timpul celei mai puternice crize economice. Principalul ajutor al lui Ole Kirk a fost fiul său, Godtfred Kirk Cristiansen, cel care a început să lucreze cu tatăl său încă de la vârsta de 12 ani.
Pentru că Ole Kirk își dorea să le le pună un nume acestor jucării, toți angajații fabricii au fost rugați să sugere o denumire pentru companie.
Angajații au venit cu multe sugestii și idei dar Ole Kirk a fost cel care a venit cu numele de LEGO, fiind un derivat din cuvintele „leg” și „Godt” care împreună înseamnă „joacă-te bine”. Câțiva ani mai târziu, Ole Kirk a învățat că formula LEGO înseamnă „a pune împreună” în limba latină. Evident, conștientizarea acestui fapt a avut un impact mare asupra istoriei viitoare a companiei.

Primii pași ai lui Ole Kirk către succes

La început, numai 7 angajați lucrau la LEGO, toți erau tâmplari entuziasmați de crearea de lucruri noi și extrem de atenți la calitatea produselor.
istoria-lego-lemn
Se spune că odată, fiul său Godtfred Kirk Christiansen a pregătit o comandă de rățuște din lemn. Terminând mai repede, i-a povestit tatălui său că a făcut o economie substanțială de materiale, aplicând pe rățuște numai 2 straturi de lac și nu trei. În loc să fie mândru de această ispravă, Ole l-a certat, i-a spus că pentru compania lui “numai cel mai bun este suficient de bun” și l-a trimis să aplice personal încă un strat de lac pe toate rațele.
Pentru Ole Kirk calitatea era mai presus de orice.
Vrând să-i arate tatălui său că a învățat lecția, Godtfred Kirk Christiansen a făcut o placă din lemn cu cuvintele tatălui său, care au devenit motto-ul companiei: “Det bedste er ikke for godt” (Only the best is good enough). Această placă a fost amplasată la vedere, în fabrică.
Până în 1939, compania avea un set de 42 de jucării diferite, niciuna reprezentând o plăcere ieftină (Constructorul LEGO nu a avut niciodată prețuri mici). Cu toate acestea, compania producea nu doar jucării, ci și alte obiecte uzuale din lemn.
În anii 1940 au apărut multe schimbări care au influențat istoria LEGO.
Numărul muncitorilor a continuat să crească și, până în 1943, a ajuns la 40 de persoane. Un an mai târziu, Ole Kirk Christiansen a reușit în sfârșit să înregistreze oficial compania sub numele de „LegetOjsfabrikken LEGO Billund A/S”.

LEGO de la lemn la plastic

În paralel cu producția de jucării din lemn, Ole Kirk experimentează un nou material, plasticul. Astfel, în vara anului 1947, prima mașină de turnat plastic ajunge la Billund.
Spre sfârșitul anilor ’40, compania avea un stoc de peste 200 de modele diferite de jucării din plastic și din lemn. Însă LEGO tot nu era compania pe care o știm azi pentru jucăriile sale unice.

LEGO® System of Play

În anul 1954 Godtfred Kirk Christiansen vizitează o expoziție de jucării în Marea Britanie. Pe drum, el se întâlnește cu Troels Petersen, managerul de achiziții al unui magazin de jucării. Discutând cu el, acesta se plânge că jucăriile nu au un sistem integrat. Ideea i se întipărește adânc în mintea lui Godtfred și își propune să creeze un sistem în lumea jucăriilor.
După o reflecție îndelungată, ajunge la concluzia că jucăriile trebuie să stârnească creativitatea și imaginația copiilor, aceștia nu au nevoie de soluții oferite ”de-a gata”, ci au nevoie de ceva mai mult.
Astfel în anul 1955 lansează primul produs cu sistem de joacă: ”LEGO® System of Play with Town Plan no. 1”, care îi provoacă pe copii să își construiască propriul oraș din cărămizi LEGO. Mai mult, aceste mici bucăți de plastic, se pot transforma în orice, devenind ceva nou, la nesfârșit.
În 1958, după moartea tatălui său, al treilea fiu al lui Ole Kirk, Godtfred Kirk Christiansen, a moștenit compania și a patentat primele modele moderne de cărămizi din plastic.
Cărămida LEGO pe care o știm noi azi s-a născut pe data de 28 ianuarie 1958, la ora 13:58.
Era un sistem cu totul nou ce permitea o interconexiune mult mai puternică între cărămizi și piesele de atunci sunt compatibile cu cele produse și azi.
Odată ce stabilitatea construcțiilor a fost rezolvată, Godtfred și-a dorit să le pună în mișcare iar în anul 1962 sunt produse primele roți LEGO.

LEGO® DUPLO®

LEGO vindea deja 50 de modele diferite în multe țări din lume. În 1962, LEGO a deschis prima companie aeriană proprie, în Billund, Danemarca, iar jucăriile au început să fie distribuite în Statele Unite ale Americii.
Una dintre prioritățile companiei a fost aceea de a dezvolta ”cărămizi mari pentru mâinile mici”, jucării potrivite pentru preșcolari. Provocarea cea mare a fost integrarea noii cărămizi în sistemul existent. Trebuia să fie mai mare dar, în același timp, să fie compatibilă cu cărămizile clasice. După mai multe teste, s-a găsit varianta creării unor cărămizi la scara de 2:1, care au fost lansate în anul 1969. De unde și numele LEGO DUPLO care înseamnă ”dublu”, în limba latină.

Au apărut primele minifigurine

Până la mijlocul anilor ’70, jucăriile LEGO constau din case, vapoare, mașini, trenulețe. Deși erau destul de variate, lipsea ceva: lipseau personajele. Pentru a scăpa și de acest neajuns, în anul 1974 a fost lansată prima figurină construită, care avea un cap galben cu expresii faciale printate, brațe mobile și corp construit din cărămizi.
Figurinele s-au bucurat de un mare succes, în special o familie de figurine alcătuită din mamă, tată, bebeluș și bunică.
Pentru că aceste figurine erau prea mari, în 1975 a fost lansată noua figurină mai mică, fără chip desenat, cu brațe stilizate și fără picioare mobile. Aceasta a fost supranumită figurina “The Extra” sau “The Salt Pillar”.
În anul 1978 a apărut prima minifigurină așa cum o știm noi în ziua de azi cu brațe, picioare mobile și chip desenat. De remarcat faptul că, în această etapă, toate minifigurinele au aceeași expresie desenată pe fețe: 2 puncte ca și ochi plus un zambet.
Primele minifigurine cu expresii faciale diferite vor apărea în anul 1989, odată cu lansarea gamei Pirați, iar primul ten natural va fi produs abia în anul 2003, pentru minifigurina Luke Skywalker și la seria de minifigurine Basketball Team NBA.

Apar primele tematici variate

În anul 1977 Grupul LEGO își îndreaptă atenția asupra copiilor mai mari, cărora li se pare adesea prea ușor de construit din cărămizi. Pentru ei a fost creat un nou produs, mai complex, cu funcții tehnice: LEGO Technic, având sloganul ”like the real thing”.
În 1999 esta lansată prima gamă cu licență – gama LEGO Star Wars.
În anul 2012 a fost făcut încă un pas important, odată cu lansarea primei game dedicate fetițelor – gama LEGO Friends, care a fost foarte apreciată încă din primul an.
În 28 septembrie 2017, în Billund, va avea loc marea deschidere a unei clădiri emblematice: LEGO House, care se pare că va adăposti și noul muzeu LEGO. Cu un concept unic, LEGO House va adăposti în cei 12 000 m2, spații de joacă, zone experimentale, expoziții, restaurante și un magazin LEGO.
Pe MindToys găsiți Seturi LEGO noi și promoții precum: LEGO CityLEGO DuploLEGO FriendsLEGO Star WarsLEGO NinjagoLEGO CreatorLEGO Technic și alte categorii.

Thursday, February 20, 2020

ContabilServ ofera servicii de contabilitate profesionale

ContabilServ este o firma de contabilitate din Bucuresti, membra CECCAR, formata dintr-o echipa de profesionisti experti contabili, consultanti fiscali, manageri bine pregatiti cu o experienta de peste 10 ani.

ContabilServ ofera servicii complete de contabilitate, servicii de consultanta fiscala, servicii de salarizare si resurse umane la preturi mici dar la un inalt standard de calitate.
Principala suita software sau soft de contabilitate cu care lucreaza ContabilServ pentru serviciile de contabilitate este suita software furnizată de SagaSoft: Saga C și Saga PS. Au dezvoltat alături de partenerii lor în timp posibilitatea de a importa facturi și chitanțe / încasări din diferite programe de facturare – cum ar fi platforma SmartBill – ușurând astfel munca de echipă realizată în folosul clientului.
“Suntem mandri sa oferim clientilor solutii revolutionare care sa usureze activitatea zilnica – mai ales in departamentul financiar-contabil – solutii care sunt adaptate noilor tehnologii.”

Win Mentor ERP

Conceput pentru a respecta cerințele pieței actuale de servicii de contabilitate , programul cuprinde instrumente integrate pentru stocarea, analiza și raportarea rapidă a informațiilor permițând astfel managerilor accesul rapid la informațiile contabile și de gestiune.
“Suntem mereu alături de partenerii noștri, prin implicare, comunicare, responsabilitate și profesionalism, oferindu-le siguranța afacerii lor prin prestarea unor servicii de calitate de contabilitate și consultanță fiscală.”

Servicii de contabilitate

Pentru o administrare eficienta a afacerii dumneavoastra, firma noastra va pune la dispozitie urmatoarele servicii de contabilitate:
  • infiintari societati comerciale si operatiuni privin relatia cu Registrul Comertului;
  • raportari lunare / trimestriale / semestriale / anuale;
  • asistenta privind completarea documentelor primare/ justificative
  • raport lunar de activitate;
  • servicii complete de evidenta contabila;
  • servicii de resurse umane si salarizare;
  • servicii de consultanta fiscala;
  • expertize contabile si opinii specializate.

Cui ne adresam?

Serviciile oferite de firma de contabilitate Contabilserv, se adreseaza clientilor care desfasoara activitati economice in toate sectoare de activitate, echipa noastra de profesionisti avand o experienta de lucru de peste 10 ani in domeniul prestarii de servicii de contabilitate si evidenta contabila financiara si de gestiune.

Servicii consultanta fiscala

ContabilServ.ro va asigura cu promtitudine si profesionalism si de o calitate ireprosabila toata gama de servicii de evidenta financiar-contabila si de gestiune, servicii de salarizareservicii de consultanta fiscala, servicii de expertiza contabila sau servicii de refacere evidenta contabila.
Serviciile de consultanta fiscala se acorda pe baza de contract de servicii. Pentru detalii privind servicii de contabilitate , va rugam sa ne contactati telefonic sau pe e-mail.

Servicii salarizare si resurse umane

Firma de contabilitate va ofera o gama complete de servicii de salarizare cu scopul obtinerii unei evidente contabile de o calitate ridicata, evidenta contabila care sa vina în ajutorul conducerii societatii la fundamentarea deciziilor de organizare a activitatii pentru o profitabilitate crescuta si pentru evitarea eventualelor probleme in cazul controalelor fiscale.
Externalizarea serviciilor de resurse umane si salarizare au ca scop cresterea eficientei in afacerea dumneavoastra.
Daca aveti nevoie de servicii si consultanta financiar-contabila nu ezitati sa contactati ContabilServ

Articole din acelasi domeniu:

Criterii de alegere ale unui expert contabil din Bucuresti

Beneficiile colaborarii cu o firma de contabilitate

Ce sunt serviciile de salarizare?

Cat de mult ajuta un soft de contabilitate o societate?

Cat de importante sunt serviciile de contabilitate de calitate

Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire

Sistemul de panouri solare reprezinta o solutie perfecta pentru prepararea apei calde menajere si incalzirea locuintei pentru aplicatii rezidentiale, industriale sau comerciale.

Principiul de functionare al unui sistem de panouri solare este reprezentat de captarea energiei solare in tuburile vidate fiind transmisa catre heat-pipe si ajungand in cele din urma sa fie preluata de agentul termic.
Panourile solare cu tuburi vidate sunt considerate cele mai performante datorita izolarii termice. Tuburile vidate ale panoului solar functioneaza independent, iar deteriorarea unui tub nu necesita un procesc complicat de inlocuire.
Panourile solare se remarca prin avantaje precum:
  • Functioneaza indiferent de temperatura exterioara, panourile solare sunt foarte eficiente si in timpul iernii;
  • Emisiile de noxe sunt reduse,nu afecteaza mediul inconjurator;
  • Tuburile deteriorate ale panourilor solare presupun un proces foarte usor de inlocuire;
  • In ceea ce priveste costurile, montarea panourilor solare este eficienta si facila;
  • Prezinta o eficienta ridicata de captare a energiei solare;
  • Energia solara este inepuizabila;
  • Inregistreaza pierderi minime de caldura.
Obisnuiti cu sistemul clasic de incalzire, cu diversi combustibili (de exemplu, gaze sau lemne) sau prin intermediul regiilor autonome (incalzire centralizata), consumatorii ezitau sa apeleze la panourile termice.
In ultima vreme insa, dorinta de a reduce costul utilitatilor si grija pentru mediul inconjurator au deschis viziunea romanilor catre acest tip de sistem de panouri solare.
Aceasta este o alternativa buna daca doriti sa produceti propria energie termica si sa renuntati cel putin partial la consumul de incalzire furnizata de catre regiile de autonome sau pe baza de combustibili (gaze, lemne).

Tipuri constructive

  1. Panouri solare plane
  2. Panouri solare nepresurizate
  3. Panouri solare presurizate
    – Panou solar presurizat cu rezervor deasupra tuburilor
    – Panou solar presurizat cu boiler in locuinta.

1. Panouri solare plane

Panourile solare plane sunt cele mai ieftine solutii pentru producerea apei calde menajere.
Rezervorul poate fi realizat din inox la interior si exterior sau inox la interior si tabla galvanizata la exterior. Cel din inox/inox este mai bun.
Rezervorul este alimentat la o sursa de apa (hidrofor, pompa, retea publica, etc). Cand acesta s-a umplut cu apa, un dispozitiv ce poate fi un robinet sau un flotor opreste alimentarea acestuia.

2. Panouri solare nepresurizate

Panourile solare nepresurizate reprezinta cea mai ieftina solutie si asigura ACM in perioada martie – noiembrie.
Panourile solare nepresurizate sunt compuse din:
  • suport;
  • tuburi vidate;
  • rezervor nepresurizat;
  • vas flotor;
Sistemul functioneaza pe principiul gravitatiei.
Tuburile vidate sunt tuburi de sticla si au o constructie speciala cu pereti dubli, de tip termos: un tub interior si un tub exterior intre care se afla vid de nivel 10-3 bar.
Alimentarea cu apa a sistemului trebuie facuta in zile racoroase sau dimineata (seara), deoarece exista riscul ca tuburile incinse sa fisureze in contact cu apa (rece).

3. Panouri solare presurizate

Aceste tipuri de panouri solare pot fi intalnite in doua variante:
  1. Panou solar presurizat cu rezervor deasupra tuburilor;
  2. Panou solar presurizat cu boiler in locuinta;
Avand in vedere ca aceste panouri solare functioneaza sub presiune, pot fi montate atat pe acoperis cat si la sol, nefiind dependente de inaltime sau electricitate.

Tuburile Vidate

Sistemul de panouri solare cu tuburi vidate sunt tehnologii complexe in care colectoarele de energie solara sunt proiectate cu sisteme de tuburi din sticla borosilicata (foarte rezistenta), amplasate in paralel si care au rol absorbant.
Tuburile exterioare contin un al doilea rand de tuburi, intre cele doua fiind vid, de aici si denumirea. Vidul are rolul de a elimina pierderile de caldura convectiva.
Tubul interior este invelit in materialul absorbant si inconjurat de tevi prin care circula agent termic (antigel solar-glicol).
tub vidat
Panourile solare cu tuburi vidate sunt mai eficiente decat panourile plane si deoarece razele soarelui cad perpendicular pe tuburi din mai multe unghiuri.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termicesisteme gazsisteme apasanitare sau electrice.

Alte articole ce v-ar putea interesa:

Tuesday, February 18, 2020

Care sunt beneficiile, importanța și sursele de vitamina D

Vitamina D face parte din grupa de vitamine liposolubile și se găsește în mod natural în anumite alimente și sub formă de suplimente nutritive.
Vitamina D are origine endogenă prin influența razelor ultraviolete din lumina soarelui care ajung în piele și induc sinteza de vitamina D.

Importanța și beneficiile Vitaminei D

Vitamina D joacă un rol important în sănătatea mușchilor și oaselor, ajută la absorbția calciului și fosforului din intestin. Prin urmare, poate preveni și trata durerea musculară, durerea de oase, oboseala cronică și osteoporoza.
Aceasta poate preveni și dereglările sistemului imunitar, cum ar fi astmul, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1, boala Crohn sau scleroza. Prin întărirea sistemului imunitar cu vitamina D, putem preveni și trata răceala, gripa sau alte afecțiuni.
Stimulează producția de insulină, scade rezistența la insulină și din acest motiv aceasta poate ajuta la prevenirea și tratarea diabetului de tip 2.
Reglează creșterea celulelor normale și tumorale. Din acest motiv, poate juca un rol important în prevenirea și tratarea diferitelor tipuri de cancer, în special cancerul de colon, pancreas, sân și prostata.
Vitamina D suprimă RAAS (renina-angiotensina-aldosteronul) și poate preveni hipertensiunea sau alte boli grave.
Influențează sănătatea dinților și de aceea este importantă în prevenirea diferitelor probleme dentare.
Vitamina D are un efect normal asupra funcției pielii și prin urmare, poate fi eficientă în tratamentul diferitelor probleme dermatologice precum, psoriazis.
Este esențială pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Prin urmare, este importantă în prevenirea și tratamentul tulburărilor neurologice precum Alzheimer, boala Parkinson sau autism.
Această vitamină este utilizată pentru a îmbunătăți starea de spirit la persoanele care suferă de tulburări psihice cronice.

Surse de Vitamina D

Foarte mulți oameni știu și au auzit că aceasta se obține prin expunerea la soare dar oare ne ajunge Vitamina D pe care o obținem prin expunerea la soare?
Cantitatea de Vitamina D obținută prin expunerea la soare diferă de la o persoană la alta. Există anumiți factori care pot influența această cantitate:

1.Soarele

Anotimul și în ce parte a zilei obținem acestă vitamină – Pielea noastră produce mai multă vitamina D3 în timpul verii și mai puțin iarna. Cel mai bun timp pentru asimilarea acestei vitamine este între orele 10.00 și 15.00.
Zona geografică – Zona în care locuiți, mai ale la nord de ecuator, determină cantitatea de Vitamina D pe care o puteți obține.
Cremele de protecție solară, umbra, îmbrăcămintea și poluarea pot reduce cantitatea razelor UV care pătrund în piele și prin urmare, reduc producția normală de Vitamina D prin piele. Crema cu protecția solară cu factor de protecție 8 sau mai mult, reduce capacitatea pielii să producă această vitamină cu peste 95%. Norii, umbra și poluarea excesivă reduc razele UV cu 50%.
Culoarea pielii – culoarea pielii este dată de un pigment numit melanină. Cu cât aveți mai multă melanină cu atât aceasta este mai închisă. Melanina servește ca o umbră naturală și blochează razele soarelui să treacă în straturile adânci ale pielii. De aceea, pielea mai închisă este mai puțin eficientă în ceea ce privește sinteza vitaminei D din expunerea la soare, comparativ cu pielea mai deschisă.

2.Alimentația

Alimentele care au în mod natural Vitamina D (la 100 de grame de produs) sunt: ulei de pește cu 16 000 000 UI (unități internaționale), unt de cacao cu 120 000 UI, hering cu 48 000, ton cu 30 000, cacao pudră cu 6 000, somon cu 4 000 UI, sardine cu 3 000, gălbenuș de ou cu 2 000 UI, ciuperci cu 2 000, ficat cu 40, unt cu 30 sau lapte cu 30 UI.

3.Suplimente nutritive

În suplimente nutritive vitamina D este disponibilă sub două forme – D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol), care diferă chimic doar în structura lanțului lateral. Vitamina D2 este fabricată prin radierea UV a ergosterolului în drojdie. Vitamina D3 este fabricată prin iradierea 7-dehidrocolesterolului din lanolină si prin conversia chimică a colesterolului. Vitaminele D2 și D3 din punct de vedere nutrițional par a fi la fel, dar în doze mari vitamina D2 este mai puțin eficientă. Vitamina D3 este de origine animală, iar vitamina D2 este de origine vegetală. Vitaminele D2 și D3 nu sunt biologic active, trebuie modificate în organism pentru a avea un efect.

Cine suferă în general de deficiență de vitamina D?

• sportivii
• femeile gravide și cele care alăptează
• copiii
• femeile la menopauză
• persoanele care au o dietă săracă în vitamina D
• persoanele cu probleme renale

Ce cantitate de vitamina D avem nevoie?

Doza zilnică recomandată sau Recommended Dietary Allowance (RDA) este doza medie zilnică suficientă pentru a satisface necesitățile de nutrienți pentru persoane sănătoase.

Doza zilnică recomandată (RDA) de vitamina D

Se indică în unități internaționale (IU) și în micrograme (mcg); activitatea biologică 40IU este egală cu 1 mcg.
VârstaBărbațiFemei
0 – 12 luni400 IU (10 mcg)400 IU (10 mcg)
1 – 13 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
14 – 18 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
19 – 50 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
51 – 70 ani600 IU (15 mcg)600 IU (15 mcg)
peste 70 ani800 IU (20 mcg)800 IU (20 mcg)