LEGO este unul dintre cele mai faimoase branduri de jucării din lume și întreaga istorie LEGO este prezentată într-un muzeu numit LEGO Idea House din Billund.
Puțini sunt cei care știu că această faimoasă companie daneză de jucării și-a început istoria ca un producător de articole din lemn și primele piese LEGO erau integral din lemn.
Începutul istoriei LEGO
Ole Kirk s-a născut în satul Filskov, undeva în centrul Danemarcei, pe data de 07 aprilie 1891. A fost unul dintre cei 10 copii ai familiei și se spune că trăiau destul de greu în copilărie, tatăl fiind dulgher, singurul care aducea bani în casă, iar mama fiind casnică și trebuind să aibă grijă de cei mici.
Primele produse create de Ole Kirk erau din lemn, iar primii lui bani i-a făcut din vânzarea de scări și scânduri de călcat. În timpul crizei financiare, cererea pe piață a acestor obiecte a scăzut drastic, motiv pentru care Ole a încercat să se reinventeze. și să găsească altă nișă pentru a-și salva afacerea.
În anul 1932 începe să producă primele jucării pentru vânzare iar acest an este considerat a fi anul în care compania a fost fondată.
Așa a ajuns la jucăriile din lemn pentru care cererea nu scade niciodată, nici în timpul celei mai puternice crize economice. Principalul ajutor al lui Ole Kirk a fost fiul său, Godtfred Kirk Cristiansen, cel care a început să lucreze cu tatăl său încă de la vârsta de 12 ani.
Pentru că Ole Kirk își dorea să le le pună un nume acestor jucării, toți angajații fabricii au fost rugați să sugere o denumire pentru companie.
Angajații au venit cu multe sugestii și idei dar Ole Kirk a fost cel care a venit cu numele de LEGO, fiind un derivat din cuvintele „leg” și „Godt” care împreună înseamnă „joacă-te bine”. Câțiva ani mai târziu, Ole Kirk a învățat că formula LEGO înseamnă „a pune împreună” în limba latină. Evident, conștientizarea acestui fapt a avut un impact mare asupra istoriei viitoare a companiei.
Primii pași ai lui Ole Kirk către succes
La început, numai 7 angajați lucrau la LEGO, toți erau tâmplari entuziasmați de crearea de lucruri noi și extrem de atenți la calitatea produselor.
Se spune că odată, fiul său Godtfred Kirk Christiansen a pregătit o comandă de rățuște din lemn. Terminând mai repede, i-a povestit tatălui său că a făcut o economie substanțială de materiale, aplicând pe rățuște numai 2 straturi de lac și nu trei. În loc să fie mândru de această ispravă, Ole l-a certat, i-a spus că pentru compania lui “numai cel mai bun este suficient de bun” și l-a trimis să aplice personal încă un strat de lac pe toate rațele.
Pentru Ole Kirk calitatea era mai presus de orice.
Vrând să-i arate tatălui său că a învățat lecția, Godtfred Kirk Christiansen a făcut o placă din lemn cu cuvintele tatălui său, care au devenit motto-ul companiei: “Det bedste er ikke for godt” (Only the best is good enough). Această placă a fost amplasată la vedere, în fabrică.
Până în 1939, compania avea un set de 42 de jucării diferite, niciuna reprezentând o plăcere ieftină (Constructorul LEGO nu a avut niciodată prețuri mici). Cu toate acestea, compania producea nu doar jucării, ci și alte obiecte uzuale din lemn.
În anii 1940 au apărut multe schimbări care au influențat istoria LEGO.
Numărul muncitorilor a continuat să crească și, până în 1943, a ajuns la 40 de persoane. Un an mai târziu, Ole Kirk Christiansen a reușit în sfârșit să înregistreze oficial compania sub numele de „LegetOjsfabrikken LEGO Billund A/S”.
LEGO de la lemn la plastic
În paralel cu producția de jucării din lemn, Ole Kirk experimentează un nou material, plasticul. Astfel, în vara anului 1947, prima mașină de turnat plastic ajunge la Billund.
Spre sfârșitul anilor ’40, compania avea un stoc de peste 200 de modele diferite de jucării din plastic și din lemn. Însă LEGO tot nu era compania pe care o știm azi pentru jucăriile sale unice.
LEGO® System of Play
În anul 1954 Godtfred Kirk Christiansen vizitează o expoziție de jucării în Marea Britanie. Pe drum, el se întâlnește cu Troels Petersen, managerul de achiziții al unui magazin de jucării. Discutând cu el, acesta se plânge că jucăriile nu au un sistem integrat. Ideea i se întipărește adânc în mintea lui Godtfred și își propune să creeze un sistem în lumea jucăriilor.
După o reflecție îndelungată, ajunge la concluzia că jucăriile trebuie să stârnească creativitatea și imaginația copiilor, aceștia nu au nevoie de soluții oferite ”de-a gata”, ci au nevoie de ceva mai mult.
Astfel în anul 1955 lansează primul produs cu sistem de joacă: ”LEGO® System of Play with Town Plan no. 1”, care îi provoacă pe copii să își construiască propriul oraș din cărămizi LEGO. Mai mult, aceste mici bucăți de plastic, se pot transforma în orice, devenind ceva nou, la nesfârșit.
În 1958, după moartea tatălui său, al treilea fiu al lui Ole Kirk, Godtfred Kirk Christiansen, a moștenit compania și a patentat primele modele moderne de cărămizi din plastic.
Cărămida LEGO pe care o știm noi azi s-a născut pe data de 28 ianuarie 1958, la ora 13:58.
Era un sistem cu totul nou ce permitea o interconexiune mult mai puternică între cărămizi și piesele de atunci sunt compatibile cu cele produse și azi.
Odată ce stabilitatea construcțiilor a fost rezolvată, Godtfred și-a dorit să le pună în mișcare iar în anul 1962 sunt produse primele roți LEGO.
LEGO® DUPLO®
LEGO vindea deja 50 de modele diferite în multe țări din lume. În 1962, LEGO a deschis prima companie aeriană proprie, în Billund, Danemarca, iar jucăriile au început să fie distribuite în Statele Unite ale Americii.
Una dintre prioritățile companiei a fost aceea de a dezvolta ”cărămizi mari pentru mâinile mici”, jucării potrivite pentru preșcolari. Provocarea cea mare a fost integrarea noii cărămizi în sistemul existent. Trebuia să fie mai mare dar, în același timp, să fie compatibilă cu cărămizile clasice. După mai multe teste, s-a găsit varianta creării unor cărămizi la scara de 2:1, care au fost lansate în anul 1969. De unde și numele LEGO DUPLO care înseamnă ”dublu”, în limba latină.
Au apărut primele minifigurine
Până la mijlocul anilor ’70, jucăriile LEGO constau din case, vapoare, mașini, trenulețe. Deși erau destul de variate, lipsea ceva: lipseau personajele. Pentru a scăpa și de acest neajuns, în anul 1974 a fost lansată prima figurină construită, care avea un cap galben cu expresii faciale printate, brațe mobile și corp construit din cărămizi.
Figurinele s-au bucurat de un mare succes, în special o familie de figurine alcătuită din mamă, tată, bebeluș și bunică.
Pentru că aceste figurine erau prea mari, în 1975 a fost lansată noua figurină mai mică, fără chip desenat, cu brațe stilizate și fără picioare mobile. Aceasta a fost supranumită figurina “The Extra” sau “The Salt Pillar”.
În anul 1978 a apărut prima minifigurină așa cum o știm noi în ziua de azi cu brațe, picioare mobile și chip desenat. De remarcat faptul că, în această etapă, toate minifigurinele au aceeași expresie desenată pe fețe: 2 puncte ca și ochi plus un zambet.
Primele minifigurine cu expresii faciale diferite vor apărea în anul 1989, odată cu lansarea gamei Pirați, iar primul ten natural va fi produs abia în anul 2003, pentru minifigurina Luke Skywalker și la seria de minifigurine Basketball Team NBA.
Apar primele tematici variate
În anul 1977 Grupul LEGO își îndreaptă atenția asupra copiilor mai mari, cărora li se pare adesea prea ușor de construit din cărămizi. Pentru ei a fost creat un nou produs, mai complex, cu funcții tehnice: LEGO Technic, având sloganul ”like the real thing”.
În 1999 esta lansată prima gamă cu licență – gama LEGO Star Wars.
În anul 2012 a fost făcut încă un pas important, odată cu lansarea primei game dedicate fetițelor – gama LEGO Friends, care a fost foarte apreciată încă din primul an.
În 28 septembrie 2017, în Billund, va avea loc marea deschidere a unei clădiri emblematice: LEGO House, care se pare că va adăposti și noul muzeu LEGO. Cu un concept unic, LEGO House va adăposti în cei 12 000 m2, spații de joacă, zone experimentale, expoziții, restaurante și un magazin LEGO.
Pe MindToys găsiți Seturi LEGO noi și promoții precum: LEGO City, LEGO Duplo, LEGO Friends, LEGO Star Wars, LEGO Ninjago, LEGO Creator, LEGO Technic și alte categorii.