Thursday, November 14, 2019

Ce este contabilitatea primară și cine o poate efectua?

Dacă ai propria afacere sau ești manager într-o firmă este bine să ai cunoștințe despre contabilitatea primară pentru că acestea sunt un plus în evoluția afacerii tale și cu siguranță te vei simți mai sigur pe ceea ce faci, poți citi cu ușurință cifrele din documentele contabile și ai o viziune mai clară asupra strategiei de dezvoltare a societății comerciale.

Poți începe cu contabilitatea primară și ca viitor student în domeniul contabilității pentru că astfel te va ajuta să iei o decizie dacă îți dorești să intri în lumea cifrelor.

Află ce este contabilitatea primară

Conform legislației în vigoare, contabilitatea este o activitate specializată în măsurarea, evaluarea, cunoașterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obţinute din activitatea persoanelor juridice și fizice care desfășoară activități economice.
Ca urmare, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia si performanta financiara şi alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatile cu investitorii actuali si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.
Inregistrarea cronologica si sistematica se face pe baza documentelor justificative. Contabilitatea primara se refera tocmai la intocmirea documentelor contabile justificative care stau la baza inregistrarilor in jurnale.

Care sunt tipurile de documente ce trebuie înregistrate?

  • facturi catre clienti, documente de trezorerie (chitante, dispozitii de incasare / plata catre caserie, ordine de plata, cecuri, foi de varsamant);
  • intocmirea registrului de casa;
  • a notelor de intrare receptie (NIR);
  • a bonurilor de consum;
  • si a deconturilor de cheltuieli.

Se poate ține contabilitatea primară acasă?

În principiu se poate ține acasă însă de multe ori practica ne poate sta în cale.
Poți ține contabilitatea cu ușurință acasă chiar dacă nu ai prea multă experiență în domeniu dacă aceasta se rezumă doar la înregistrarea de venituri și cheltuieli.
Însă dacă fluxul de documente este mult mai amplu, activitatea firmei presupune să primești marfă în depozit (marfa pe care trebuie să o verifici efectiv), atunci nu poți să întocmești nota de intrare recepție de acasă, trebuie să fii prezent la locul recepției.
În plus te poți întâlni cu fel și fel de situații pe care nu știi cum să le manageriezi lucrând singur și de aceea este mai bine să lucrezi într-o firmă de contabilitate unde poți învăța multe și astfel poți căpăta multă experiență dând multă valoare jobului tău.

Daca vrei să lucrezi în domeniu, dar nu ai pregătire iată ce curs trebuie să faci

Dacă îți dorești să lucrezi sau vrei să aprofundezi domeniul contabilității, noi îți recomandăm să urmezi cursurile unei universități cu profil economic, cu specialitatea contabilitate.
Daca îți dorești să te perfecționezi, cel puțin pentru moment, doar în întocmirea de documente contabile, atunci poți alege din multele oferte ale societăților de formare profesională pentru adulți.
Ce curs trebuie să cauți? Pentru început cel de contabilitate primară. În general, firmele care organizează astfel de cursuri au împărțit programa în cursuri de contabilitate primară și cursuri de contabilitate financiară. În general, primele sunt obligatorii pentru a le urma pe celelalte.

Ce responsabilitate are un contabil când ține evidența documentelor?

Responsabilitățile din fișa postului a unui contabil ce ține contabilitatea primară, le putem extrage din însăși definiția contabilității primare:
  • Să înregistrezi zilnic, corect și la timp, și în conformitate cu legislația în vigoare, manual sau în programul (soft de contabilitate) utilizat de companie, toate datele de contabilitate primară, pe baza documentelor justificative: facturi, încasări și plăți, întocmirea zilnică a registrului de casă, deconturi de cheltuieli, bonuri de consum;
  • Îndosarierea și arhivarea documentelor;
  • Ținerea la zi a evidențelor pe clienți și furnizori și urmărirea încasărilor, respectiv a plăților;
  • Efecturea de situații și rapoarte către management, pe baza documentelor înregistrate.
Dacă dorești să faci parte dintr-un colectiv de profesioniști sau să apelezi la servicii de contabilitate vă așteptăm la sediul firmei de contabilitate, ContabilServ. Informațiile necesare le găsiți pe pagina de contact.

Daca iti doresti sa lucrezi cu o firma de contabilitate care sa iti ofere servicii de contabilitateconsultanta fiscala sau servicii de salarizare de calitate, puteti apela la ContabilServ.

Articole din acelasi domeniu:

Criterii de alegere ale unui expert contabil din Bucuresti

Beneficiile colaborarii cu o firma de contabilitate

Ce sunt serviciile de salarizare?

Cat de mult ajuta un soft de contabilitate o societate?

Cat de importante sunt serviciile de contabilitate de calitate

No comments:

Post a Comment