Thursday, October 10, 2019

Cum functioneaza un panou solar si ce cantitate de energie produce

Un panou solar este realizat din celule solare in 2 straturi unite printr-un element semiconductor, asemenea unui sandwich, dupa cum explica Richard Komp intr-un video TED dedicat procesului de conversie solara. Celulele realizate din siliciu faciliteaza desprinderea electronului de atom, astfel incat sa se deplaseze liber.


Cand lumina loveste un atom, aceasta este absorbita de catre unul din electronii din jurul atomului, stimuland energia electronului.
Cele doua straturi de celule, diferite ca tensiune, sunt contaminate cu substante chimice, intr-un proces numit „dopaj”, astfel incat unul sa contina un exces de electroni iar celalalt sa fie capabil sa ii absoarba. Energia rezultata prin jonctiunea acestora poate determina functionarea oricarui aparat electric, cu conditia ca energia sa fie converita in electricitate inainte de utilizarea acestuia.

Ce cantitate de energie produce un sistem solar

Conform unui articol dedicat panourilor solare pe solarpowerocks.com, cantitatea de energie produsa de un panou solar depinde de 3 factori: dimensiunea panoului, eficienta celulelor sale solare si cantitatea de radiatie solara la care este expus.
In ceea ce priveste dimensiunea panoului, matematica este simpla: cu cat mai multe celule solare lucreaza in tandem, cu atat mai multa energie se produce. Panourile solare se gasesc in multiple dimensiuni, de la cele mici de un metru lungime pe care le poti vedea montate langa unele semafoare, la altele de 6 m care se pot roti dupa soare, in statii de prognoza meteo, pana la „fermele” de panouri solare din China si India, care se intind si 10 kilometri. Cea mai inedita „ferma” de panouri solare se afla in China si are forma unui Panda gigantic.
Chiar si in privinta panourile solare, dimensiunea nu e totul. Daca in 1950, acelasi numar de celule solare dadea 6% randament, astazi tehnologia a avansat si ajung la 20%. De aceea, eficienta lor este un factor la fel de important. Combinand dimensiunile panoului cu eficienta celulelor sale, se obtine un numar numit rating de putere, scris pe fiecare panou solar produs, pentru a estima cati W va produce in cele mai bune conditii meteo.
Cantitatea de radiatie solara influenteaza functionarea panourilor solare pentru ca este materia prima pe care acestea o utilizeaza. In plus, intemperiile pot deteriora sistemul. Iarna, majoritatea instalatiilor trebuie sa fie prevazute cu circuite duble de racire, astfel incat circuitul exterior sa joace rolul unei solutii anti-inghet, mai ales cand e vorba de sisteme termice.
Concret, un panou de aproximativ 1 mp produce anual in medie 120 kW pe an, in Romania. Iar in privinta celor termice, agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C iar temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C, insa este recomandata limita de 55, pentru a nu cauza depuneri de calcar.
Avantajele sunt incontestabile, mai ales atunci cand investitia se face cu cap si furnizorul de panouri solare se alege cu atentie. Timely este producator de panouri solare.

Alte articole ce v-ar putea interesa:

No comments:

Post a Comment