Tuesday, May 19, 2020

Iată 11 lucruri pe care nu le știai despre ciocolata neagra - May 19, 2020

Este bine știut faptul că ciocolata neagră sau cu lapte este unul dintre cele mai îndrăgite alimente din lume atât de copii cât și de adulți. Astfel, ne-am gândit să trecem în revistă o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre ciocolată, pe care probabil nu le știai și care, credem noi, și se vor părea extrem de interesante. Iată despre ce este vorba:


Cacaoa are un conținut mare de fier

Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei, a unor enzime, precum și a mioglobinei. Acesta mai are și rolul de a vindeca și preveni anemiile, asigură nutriția mucoaselor, secreția gastrică, respirația celulară, ajută la procesul de creștere, mărește rezistența la îmbolnăviri, mai ales la infecții, transportă diferite substanțe chimice implicate în metabolismul energetic, are acțiune antioxidantă, ajută la creșterea armonioasă, asigură funcția reproductivă.

Cacaoa este bogată în magneziu

Magneziul actionează ca factor de creștere, tonic general, regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv și tranchilizant, are rol alături de calciu și fosfor în controlul excitabilității musculare și înlesnește metabolismul vitaminei C și al calciului.

Cacaoa este mai eficientă în prevenirea cariilor decât fluorul

Părți din boabele de cacao neutralizează bacteriile din gură și cariile dentare. Cacaoa are un efect anti-bacterial și poate fi folosită cu succes împotriva plăcii și a altor agenti dăunatori.

Cacaoa reprezintă cea mai bogată sursă de antioxidanți din lume

Printre antioxidanții continuți în cantitate mare în cacao se numără polifenoli, catechine și epicatechine. În boabele de cacao există mai mulți antioxidanți decât în vinul roșu, afine, acai, rodii și goji, luate împreună.

Ciocolata a fost consumată pentru prima dată sub formă de băutură

Cacao a fost preparată sub formă de băutură atât în cultura mexicană, cât și în cea aztecă, deși rezultatul nu era deloc asemănător cu ciocolata caldă pe care o cunoaștem în zilele noastre – era o băutură cu gust amărui, care se consuma cu ocazia anumitor ceremonii, ca de exemplu cele de căsătorie. Aztecii au apreciat atât de mult boabele de cacao, încât erau adesea folosite ca monedă de schimb.

Ciocolata are efect energizant

Acizii grași, cum ar fi acidul stearic și acidul palmitic (atât saturați), cât și acidul oleic (nesaturat) ajută la creșterea nivelului de energie, fără riscul de a acumula colesterol, în ceea ce privește cacaoa pură. Atunci când cacaoa este utilizată pentru ciocolată, cantitatea de colesterol pe care o conține depinde de tipul de lapte și alte produse lactate utilizate ca ingrediente.

Ciocolata solidă a fost inventată în Marea Britanie

Magazinul britanic Fry and Sons a inventat ceea ce ei au numit „ciocolată comestibilă” în 1847, prin combinarea untului de cacao cu zahăr și lichior de ciocolată. Astfel ciocolata dulce putea fi consumată și în formă solidă. Tot în Marea Britanie a fost produsă și prima tabletă de ciocolată, de către compania Cadbury, în 1842.

Ciocolata cu lapte a fost creată în Elveția

Nu degeaba elvețienii sunt cunoscuți și în zilele noastre pentru sortimentele lor de ciocolată. Elvețianul Daniel Peter a creat ciocolata cu lapte în 1875 – după opt ani petrecuți pentru a-și perfecționa rețeta. Laptele condensat a devenit ingredientul cheie.

Ciocolata crește imunitatea

Cele două tipuri de flavonoide prezente în ciocolată sunt în principal catechinele și epicatechinele. Ciocolata amăruie are un nivel ridicat de catechine, care stimuleaza sistemul imunitar al organismului uman și astfel contribuie la prevenirea apariției numeroaselor afecțiuni cronice.

Ciocolata poate fi considerată un aliment nutritiv

Atunci când consumi ciocolată de calitate, care conține un procent ridicat de cacao, aceasta poate considerată un aliment nutritiv, cu condiția să fie consumată cu moderație. O tabletă de 100 grame ciocolată neagra, cu un procent de 70-85% cacao, conține 11 grame fibre, fiermagneziu, cupru, mangan, potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Bineînțeles, având în vedere că o tabletă întreagă de ciocolată amăruie conține aproximativ 600 de calorii, precum și o cantitate moderată de zahăr, este de la sine înțeles de ce este nevoie de multă moderație.

Există mai multe tipuri de ciocolată

Cea mai comună este ciocolata cu lapte, însă nu este indicată pentru siluetă, deoarece conține adesea mult zahăr și lapte. Ciocolata amăruie, sau ciocolata neagră, după cum mai este numită, este o ciocolată cu un conținut ridicat de cacao, în general de peste 70%.

Ciocolata albă nu este ciocolată în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu conține boabe de cacao. În schimb, poate conține unt de cacao. Așadar, cea mai bună alegere pentru un mic răsfăț dulce o reprezintă ciocolata amăruie, însă fără alte creme, nuci sau fructe.

Sursa: Hardbody

Alte articole de pe ADNEWS

Copiii care se joacă cu piese LEGO dezvoltă abilități practice

Ghid cumpărător: Cum să alegi un set LEGO frumos pentru copilul tău

Câte calorii trebuie să consumi zilnic pentru a arde grăsimi?

Care este rolul și importanța contabilității pentru afacerea ta?

No comments:

Post a Comment