Tuesday, March 24, 2020

Care sunt diferențele între proteinele vegane și vegetariene de origine animală

Dacă v-ați decis să excludeți din alimentația voastră alimentele de origine animală, nu trebuie să vă faceți probleme pentru că pe piață găsiți o gamă largă de proteine vegane, de origine vegetală care vă poate oferii cantitatea necesară de proteine.



În mod natural produsele de origine animală precum carnea, ouăle și laptele sunt bogate în proteine. Cum am mai discutat și în alte articole, proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi dintre care aminoacizi esențiali.
Organismul nostru nu poate produce proteinele singur și trebuie să le obținem din alimentație și suplimente nutritive. Acest lucru este de mare ajutor persoanelor care consumă produse de origine animală pentru a suplimenta necesarul zilnic de proteine și aminoacizii esențiali. Totuși, produsele de origine animală mai sus menționate conțin toți aminoacizi esențiali și, de aceea, sunt numite ca și proteine complete.

Unele produse vegetale, precum boabele de soia și quinoa, sunt de asemenea proteine complete. În majoritatea cazurilor însă, proteinelor vegetale le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali, cel mai frecvent metionina, izoleucina și lizina.
Din acest motiv, producătorii amestecă proteinele vegetale în produse multicomponente, pentru a oferi persoanelor vegane aportul tuturor aminoacizilor într-o singură doză.

Proteine vegetariene

Proteinele vegetariene sunt practic toate proteinele din lapte, ou, dar și proteinele vegetale. Aici pot fi incluse proteine din zer, proteine din ou, cazeina și pudrele proteice pe bază vegetală. Avantajul proteinelor din lapte este că acestea conțin toți aminoacizii esențiali pe care proteinele vegetale nu trebuie să le includă.

1. Proteine din zer

Proteinele din zer se obțin prin separarea părții solide din lapte de zerul lichid și avantajul acestora este că au în conținut aminoacizii esențiali, ceea ce le face să fie catalogate ca proteine complete. Aceste proteine au și o proporție ridicată de BCAA. Cititi mai multe despre proteine în articolul “Surse de proteine din punct de vedere al eficienței lor

2. Proteine din ou

Și proteinele din ou sunt o sursă importantă de aminoacizi precum lizina și BCAA, imediat după proteinele din zer. Acești aminoacizi susțin creșterea și regenerarea mușchiului scheletic și contribuie la reglarea glicemiei.
Această alternativă de proteine din ou este excelentă pentru persoanele care suferă de intoleranță la lapte și pentru cei care nu pot consuma proteine din zer.

3. Cazeina

Pentru început trebuie să lămurim faptul că laptele conține două tipuri de proteine precum cazeina șo zerul. Această cazeină este partea solidă din lapte și reprezintă 80% din proteinele din lapte, restul de 20% fiind zerul.
Cazeina mai este numită și proteine de noapte pentru că aceasta se digeră mai lent în comparație cu cea din zer.
Descompunerea lentă a proteinelor înseamnă că proteinele intră treptat în fluxul sanguin, permițând organismului să beneficieze de cazeină pe o perioadă mai lungă de timp. Din acest motiv se recomandă administrarea cazeinei înainte de culcare sau în timpul zilei, iar proteinele din zer să fie administrate imediat după antrenamentul de forță.

Proteine vegetale (vegane)

Veganii nu consumă produse de origine animală adică nu mănâncă carne, ouă sau lapte și nu acceptă nici consumult de proteine din zer, cazeină sau ouă. Din fericire, există nenumărate tipuri de pudre proteice care sunt indicate și persoanelor vegane. Care sunt acestea?  
Am discutat despre acestea în articolul: Top 15 de surse bogate în proteine vegetale dar le reamintim mai jos. Aceste surse de proteine vegetale sunt:
– proteine din soia;
– proteine din mazăre;
– proteine din quinoa;
– proteine din cânepă;
– proteine din semințe de dovleac;
– proteine din orez;
– proteine din semințe de floarea soarelui;
– proteine din semințe de chia.
– proteine din fasole etc.
Pe lângă proteinele vegetale obținute din surse naturale puteți apela si la suplimente nutritive bogate în proteine vegetale.

No comments:

Post a Comment