Saturday, October 29, 2016

Audi A4 și A5 ar putea primi tracțiune spate în viitor, pe o platformă de la Porsche

Presa internaţională a anunţat marţi că Audi va fi nevoită să reducă drastic costurile alocate pentru dezvoltarea tehnologiilor, ca urmare a scandalului Dieselgate, fiind forțată să renunţe la platforma MLB şi să folosească în schimb platforma MSB a colegilor de trust de la Porsche, ceea ce ar însemna că viitoarele Audi A4 şi A5 vor avea tracţiune spate.
Printre măsurile anunţate ar urma să se numere amânarea investiţiilor în concepte, fabrici de baterii pentru maşini electrice, dar şi cele prevăzute pentru construirea unui circuit de teste pentru maşini autonome.
În plus, proiectul care prevedea construirea unui parc tehnologic în Ingolstadt a fost de asemenea amânat pe termen.
Cu toate acestea, veştile proaste nu se opresc aici pentru constructorul de la Ingolstadt. Publicaţia Der Spiegel afirmă că Audi va renunţa inclusiv la platforma MLB, cea pe baza căreia sunt dezvoltate modelele A4, A5, A6, A7 şi A8, dar şi SUV-urile Q5 şi Q7. În locul acesteia, constructorul german ar urma să folosească platforma MSB a colegilor Porsche din cadrul Grupului Volkswagen, dezvoltată pentru modele cu tracţiune spate şi integrală. Cu alte cuvinte, Audi A4 şi Audi A5 ar urma astfel să fie disponibile pentru prima oară cu tracţiune spate.
De asemenea, este posibil ca Audi să renunţe inclusiv la platforma pe care a dezvoltat R8, ceea ce ar însemna fie renunţarea la acest model, fie împrumutarea platformei pe care a fost realizat şi Porsche 911.
Sursa: AdNews

Marius Copil s-a calificat în finala turneului challenger de la Budapesta

Tenismanul român Marius Copil s-a calificat, sâmbătă, în finala turneului challenger de la Budapesta, dotat cu premii totale de 64.000 de euro, după ce a dispus în semifinale de rusul Daniil Medvedev, al cincilea favorit, cu 7-5, 6-4.
Copil s-a impus într-o oră și 23 de minute în fața unui adversar de 20 de ani mai bine clasat în ierarhia mondială (locul 106).
Fiecare jucător a reușit câte șase ași, dar Medvedev a făcut șase duble greșeli, iar Copil două.
Arădeanul (26 ani, 176 ATP) și-a asigurat un cec de 5.400 euro și 60 de puncte ATP.
În finală, Marius Copil îl va înfrunta pe belgianul Steve Darcis, al patrulea favorit, care a trecut în penultimul act de francezul Kenny De Schepper cu 2-6, 6-4, 6-3.
Copil și Darcis (32 ani, 115 ATP) s-au înfruntat și săptămâna trecută, când românul a învins cu 7-6 (3), 6-2 în optimile turneului ATP de la Antwerp. Românul are 3-1 în meciurile directe. Copil l-a mai învins pe Darcis în 2010, în primul tur la Eckental (Germania, challenger), cu 7-6 (2), 7-5, și în 2013 în calificări la Miami, cu 6-2, 6-3. Victoria lui Darcis datează din 2014, în optimi la Geneva, cu 0-6, 6-4, 6-4.
Pentru Copil este a doua finală challenger în acest an, după cea de la Surbiton (Marea Britanie), turneu dotat cu premii totale de 42.500 euro.
Susa: AdNews

Franța nu va mai tolera tabere de migranți precum Jungla de la Calais, afirmă Francois Hollande

Președintele francez François Hollande a salutat sâmbătă faptul că evacuarea așa-numitei ''Junglă'' de la Calais a avut loc fără ''niciun incident'', subliniind că Franța nu va tolera pe teritoriul său tabere de migranți care, în opinia sa, încalcă valorile naționale de solidaritate, relatează AFP și Reuters.
''Este foarte important că am putut, în câteva zile (...) să evacuăm de la Calais 5.000 de persoane și să le găzduim în locurile ce fuseseră prevăzute: 450 de centre de primire și de orientare, care vor putea avea până la 9.000 de locuri'', a declarat președintele, aflat în vizită la unul din aceste centre, în centrul țării.
''În fața acestei încercări (...) trebuia să fim la înălțime. Nu mai puteam tolera taberele și nu le vom tolera'', a adăugat el, estimând că tabăra de la Calais ''nu era demnă de ceea ce poate fi primirea (refugiaților) în Franța''.
''Ne rămân 1.500 de minori izolați la Calais, ei vor fi foarte rapid transportați spre alte centre'', a mai spus Hollande, menționând că a ''discutat ieri (vineri, n.r.) cu premierul britanic Theresa May (...) pentru ca britanicii să meargă în aceste centre și apoi să-și asume responsabilitatea primindu-i în Marea Britanie''.
În ce-i privește pe migranții care au ajuns în ultimele zile în număr mare la Paris, Hollande a declarat că aceștia vor fi evacuați. ''Am fost cât se poate de clar: persoanele care țin de dreptul de azil merg în centre de primire și de orientare, celelalte sunt expulzate'', a subliniat președintele.
El a dat asigurări că nu este vorba despre migranți evacuați de la Calais, decât poate în număr foarte mic, existând ''în schimb, un nou val de migranți venind din Libia în ultimele săptămâni, luni, și care s-au îndreptat spre Paris''.
Sursa: AdNews

România trece duminică, 30 octombrie, la ora oficială de iarnă

România trece duminică la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la 04.00, care va deveni 03.00, iar 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans față de timpul universal coordonat (UTC).

Trenurile de călători vor pleca din stații după ora de vară până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 04.00. După trecerea la ora Europei Orientale, trenurile vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră. Trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.
Având în vedere că și în țările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale se face în aceeași zi, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.
Numerotarea fusurilor începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, către est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2.
România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a luni octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferența față de UTC este de trei ore.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă și în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o țară la alta.