Wednesday, August 25, 2021

Care arde mai bine grăsimile: antrenamentul clasic cardio sau HIIT?

 Atunci când ne dorim să ardem mai multă grăsime și să scăpăm de câteva kilograme nedorite apelăm la antrenamentul de tip cardio și mai exact la alergarea pe bandă sau afară.

Care arde mai bine grăsimile: antrenamentul clasic cardio sau HIIT?

Trebuie să știi însă că acesta nu este singurul exercițiu de tip cardio pe care îl poți face pentru a-ți sculpta corpul cât mai rapid și mai eficient. Indiferent dacă scopul tău este acela de a scăpa de câteva kilograme acumulate sau de a te menține în formă, antrenamentele cardio reprezintă o componenta esențială a rutinei tale eficiente de exerciții.

Așadar întrebarea se pune ce tip de antrenament crezi că ți se potrivește: cardio clasic sau cel cu intervale de intensitate mare (HIIT)?

Ce este antrenamentul de tip HIIT?

High-intensity interval training adică HIIT este o formă de antrenament în intervale, care combină în general secțiuni scurte de exerciții intense, cu faze scurte de repaus sau exerciții de intensitate mai mică.

Prin ce se diferențiază aceste antrenamente de cele cardio clasice, pe care le cunoaștem cu toții?

Antrenamentul HIIT combină de obicei două tipuri de exerciții – antrenamentul anaerobic și de rezistență. În timpul exercițiilor cu intervale explozive, ritmul cardiac trebuie să fie cu aproximativ 80% peste medie, timp de unu până la cinci minute.

În faza de repaus, ritmul cardiac ar trebui să scadă până la 20%. Aparatele de măsurat sub forma unui ceas de fitness vă vor ajuta să vă determinați ritmul cardiac în timpul antrenamentului.

Unul dintre principalele avantaje ale exercițiilor HIIT se referă la faptul că acestea îți oferă posibilitatea de a arde calorii nu doar în timpul exercițiilor, ci și după finalizarea acestora.

Consumul de oxigen de după antrenament influențează considerabil numărul de calorii eliminate în ziua respectivă. Cu cât depui mai mult efort în timpul antrenamentului HIIT, cu atât organismul tău va avea nevoie de mai mult timp, pentru a reveni la starea inițială. Astfel, în tot acest timp, destinat refacerii corpului, vei elimina calorii.

Mai trebuie să știi că pentru acest tip de exerciții economisești și timp pentru că sunt mai intense decât cele de tip cardio clasic, necesitând mai mult efort, însă mai puțin timp pentru efectuare.

Ce este antrenamentul cardio clasic?

„Cardio” e atunci când inima, plămânii și sistemul vascular e implicat seminificativ în execuția antrenamenului.

Este o formă de exerciții cu intensitate scăzută până la intensitate mare, în funcție de tipul de exercițiu. Deoarece organismul are nevoie de suficient oxigen pentru a efectua aceste antrenament, este considerat un antrenament aerobic.

În schimb HIIT include exerciții anaerobice. În timpul exercițiului cardio tradițional, ritmul cardiac trebuie menținut cu aproximativ 60 până la 80% peste nivelul din repaus.

Majoritatea oamenilor când aud cuvântul cardio, se gândesc la alergare, dar există o varietate de opțiuni, precum ciclism, schi, înot sau chiar exerciții cu intensitate mai mică, cum este sportul cu caiac.

Nu tot cardio-ul e la fel. Nu orice fel de cardio te ajută să scapi de grăsime și nu orice fel de cardio îți va devora masa musculară.

Fie că înoți, mergi pe bicicletă, joci fotbal, faci exercitii pentru masa musculară, sprintezi sau te antrenezi în circuite – sistemul tău cardiovascular lucrează intens, chiar dacă celelalte efecte ale antrenamentului pot fi diferite.

Care este diferența dintre exercițiile aerobice și anaerobice?

Exercițiile aerobice – exerciții intense, care stimulează circulația oxigenului în sânge și sunt asociate cu ritmul de respirație crescut. Exemple sunt alergarea, înotul sau ciclismul.

Exercițiile anaerobice  – literalmente înseamnă „absența aerului”, „fără oxigen” sau simți efectiv că nu mai ai aer. Constau dintr-o scurtă și intensă activitate fizică, cum ar fi sprintul, unde consumul de oxigen depășește aportul său. Ulterior, corpul este condus de energia stocată în mușchi printr-un proces numit glicoliză.

Cea mai ușoară metodă de a-ți imagina diferența dintre cele două este de a te gândi la un sprint și la un maraton.

Sprintul este un efort foarte intens care nu poate fi menținut pentru durate îndelungate de timp. Similar, toate eforturile anaerobe, printre care și ridicatul greutăților, sunt eforturi majore ce durează de la câteva secunde până pe la maxim 2 minute.

Cum poți are mai multe grăsimi?

Conform unor studii, la 50% din pulsul maxim, corpul tău va folosi cam 60% grăsime și 40% carbohidrați,  iar de aici în sus tot mai puțină grăsime. La 75% din pulsul tău maxim, proporțiile ajung undeva la 35% grăsime și 65% carbohidrați, și continuă să scadă odată cu creșterea intensității exercițiilor.

E clar că acest mit e foarte atrăgător. De ce să lucrezi din greu când o poți lua ușor și arde mai multe grăsimi?

Deși la un efort mai ridicat ard doar 35% dintre calorii din grăsimi, iar intensitățile mai reduse până la 50%… intensitățile mai ridicate vor arde un total mai mare de grăsimi în același timp investit.

Iată cum arată din punct de vedere matematic:

La 30 de minute efort la 50% din puls vei arde 200 Calorii – adică 120 din grăsimi și 80 din glicogen

La 30 de minute de efort la 75% din puls vei arde 400 Calorii – adică 140 din grăsimi și 260 din glicogen

La prima vedere nu pare să se merite să alegi efortul mai intens pentru 20 de calorii din grăsime în plus.

Totuși, dacă crești intensitatea și mai mult până în momentul în care treci de aerob, și revi doar cât ai nevoie pentru a-ți trage sufletul cum se spune în popor și pentru a te reface înainte de a crește iar intensitiatea, rezultatele se vor schimba seminificativ. De ce? Chiar dacă numărul de calorii arse din grăsimi în timpul antrenamentului nu va fi extrem de mare, vei continua să arzi grăsimi ore în șir după terminarea acestuia.

Și aceasta este mai exact diferența dintre antrenamentul de cardio clasic si cel de tip HIIT.

Când te antrenezi foarte intens pentru intervale scurte de timp, generezi energie în mod anaerob (adică fără oxigen) ajungând într-un deficit, pe care corpul tău va trebui să-l plătească înapoi după terminarea antrenamentului. Pe lângă asta, el va avea nevoie de un surplus de oxigen pentru a reface toate sistemele la starea inițială.

După 12 săptămâni, un grup a participat la antrenamente HIIT regulate de 20 de minute, iar celălalt grup doar la antrenamente cardio clasice de 30 de minute, la primul grup s-a constatat o scădere semnificativă a greutății și a grăsimii viscerale din cavitatea abdominală. Astfel, aceste constatări sugerează că antrenamentele HIIT pot ajuta oamenii să ardă mai multe calorii într-un timp mai scurt.

Antrenamentul HIIT poate fi mai eficient decât alte tipuri de exerciții fizice în reducerea grăsimii abdominale.

Prin antrenamentul anaerob (ridicat de greutăți, spint-uri, HIIT, etc), nu numai că îți menți sau chiar dezvolți masa musculară, dar îți ridici metabolismul și arzi mai multe calorii, ore în șir după terminarea acestuia – chiar și când te uiți la televizor sau dormi. În schimb dacă te rezumi la un antrenament cardio clasic vei consuma calorii doar pe perioada efortului fizic.

De aceea, cea mai bună variantă pentru a-ți modela corpul așa cum îți dorești, este săte bazezi pe antrenamente de tip anaerob pentru cardio.

PNRR: Se va face clasificarea firmelor in functie de riscul fiscal pana in 2026, pe bani de la UE

 Acum cateva luni se discuta despre implementarea efectiva in 2021 a administrarii contribuabililor in functie de riscul fiscal asociat. Aceasta masura a fost introdusa printre obiectivele importante ale Guvernului din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si are ca termen de finalizare luna august 2026.

Mardav Accounting


Conform autoritatilor aceasta reforma este mult mai complexa decat poate parea la prima vedere.

„Reforma urmărește crearea cadrului procedural și de susținere pentru realizarea, implementarea și utilizarea managementului integrat de risc la nivelul administrației fiscale, de către toate funcțiile administrației, pentru crearea unui sistem de identificare, planificare, evaluare și adaptare a activităților în procesul de administrare fiscală, în funcție de riscurile fiscale identificate (permanent actualizate)”, este explicat în PNRR.

Odată implementat sistemul de management bazat pe nivelul de risc fiscal, conformarea fiscală va crește și evitarea obligațiilor fiscale, evaziunea fiscală și frauda fiscală se vor reduce, a declarat Executivul.

In PNRR este explicat faptul ca reducerea pierderilor de la bugetul de stat din cauza neincasarilor de taxe si impozite, poate fi eficientizata prin realizarea de controale fiscale in domeniile cu risc fiscal ridicat. Mai exact, comportamentul ANAF-ului in relatia cu contribuabilii va fi disctat de cat de corecti sunt acesti contribuabili.

ANAF va investi intr-o platforma complexa prin care vor fi analizate volume mari de date pe care le detine despre contribuabili.

„ (…) devine imperativă implementarea unui sistem de analiză masivă a datelor simultan cu implementarea unor sisteme care să permită deopotrivă creșterea controlului asupra tranzacțiilor derulate în economie și a capacității de colectare a datelor relevante. O astfel de abordare va contribui la scăderea costurilor de intervenție a administrației fiscale (prin adaptarea măsurilor de administrare fiscală a riscului fiscal asociat fiecărui contribuabil) și la creșterea eficacității prin adoptarea unor măsuri adecvate, țintite, în funcție de zonele de risc identificate cu ajutorul tehnologiilor și al know-how-ului din domeniul analizei de risc”, este punctat în PNRR.

Directia generala de management a riscului, care a aparut in 2020, se va ocupa de stabilirea criteriilor de risc fiscal, de regulile pentru administrarea si verificare contribuabililor in functie de risc, dar si de actualizarea constanta a registrului electronic al riscurilor.

Autoritatile vor incepe sa adune din ce in ce mai multe informatii despre contribuabili, din diverse surse precum legarea caselor de marcat la sistemul ANAF, implementarea facturarii electronice si implementarea SAF-T care vor duce la o crestere imensa a volumului de date care se duc de la contribuabili la ANAF.

„Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme (sisteme avansate de analiză), precum și integrarea acestora, va avea drept consecință optimizarea analizei de risc, realizarea unei analize de coerență a datelor/informațiilor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de către contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât să poată fi identificați contribuabilii cu risc fiscal”, scrie in PNRR.

In PNRR este precizat de catre Guvern si redefinirea pachetelor de contribuabili in functie de dimensiune.

„Pe măsura rafinării și a creșterii acurateții informațiilor deținute, vom redefini pachetele de contribuabili, o primă revizuire urmând să se realizeze la începutul anului 2022. Este important ca numărul de mari contribuabili să fie unul adecvat, astfel încât să reflecte caracteristicile și complexitatea acestui tip de contribuabili, dar și gestionabil din perspectiva resurselor umane disponibile, care să înțeleagă pe deplin riscurile fiscale pe care le prezintă segmentul marilor contribuabili”, este detaliat în acelasi PNRR.

Toate aceste masuri vor fi implementate pana in august 2026 si vor fi puse in aplicare prin tot felul de modificari legislative, achizitii publice si investitii.

Firma de contabilitate Mardav Accounting vă asigură cu promtitudine și profesionalism toata gama de servicii de evidenta financiar-contabila si de gestiune, servicii de salarizareservicii de consultanta fiscala, servicii de expertiza contabila sau servicii de refacere evidenta contabila.