Monday, February 22, 2021

De ce avem nevoie de calciu și care este rolul acestuia în organism

 Calciul este unul dintre principalii electroliți ai organismului nostru și totodată, cel cu proporția cea mai mare din organism, reprezentând aproximativ 2% din greutatea corpului și este depozitat în proporție de 99% în sistemul osos și în dinți. Însă rolul acestuia este mult mai complex, nu doar la sistemul osos.

importanta calciu


Află care este rolul acestui mineral, cum se manifestă și ce probleme de sănătate poate cauza lipsa de calciu, dar și cum poate fi evitată aceasta cu o alimentație sănătoasă și cu suplimentele potrivite.

De ce avem nevoie de calciu?

Încă din perioada intrauterină, apoi în copilărie, în adolescență și în tinerețe acumulăm calciu în oase, după vârsta de 30-40 de ani, dacă nu avem un aport alimentar corespunzător, începem să ne consumăm din depozite și ne crește riscul de osteoporoză.

Doar un singur procent de calciu din fluxul nostru sangvin și celule este foarte prețios pentru că ne asigură contracția mușchiului inimii, ne reglează ritmul cardiac și contracțiile și relaxarea mușchilor la nivelul corpului.

Deficitul de calciu a fost asociat cu hipertensiune arterială, de aceea rolul acestuia pentru funcționarea inimii în parametri normali este extrem de esențial.

Unele studii indică beneficii în prevenția cancerului de colon ale aportului crescut de calciu și reducerea riscului de recurență al adenoamelor colo-rectale.

Calciul are numeroase roluri esențiale pentru sportivii de anduranță. Acesta are un rol benefic în rigiditatea și soliditatea scheletului. 1% din calciu se găseşte în spaţiul extra-osos.

Fiecare sportiv trebuie să consume cel puțin 3 porții de alimente bogate în calciu în fiecare zi.

  • Factorii care facilitează asimilarea calciului : vitamina D, probioticele, aportul de calciu din timpul zilei.
  • Factorii care limitează pierderile de calciu : alimentația bogată în fruncte și legume, alimentația bogată în calciu şi în potasiu.
  • Factorii care limitează asimilarea calciului : Acid oxalic (spanac, pătrunjel, cresonul), fosforul (sodiu), cafeaua.

Factorii care favorizează pierderile de calciuc: alimente acidifiante, excesul de proteine animale și o alimentație prea sărată. Calciul este mineralul cel mai abundent din organism.

Calciul intervine în coagularea sangelui și în contracția musculară. Dacă dieta este săracă în calciu, ionii de calciu necesari contracției musculare vor fi furnizati de către os. În timp, aceasta va duce la scăderea rezistenței osoase, fracturi și întarzieri în refacerea post-traumatică.

În timpul efortului, calciul joacă un rol esențial în inițierea contracției musculare prin eliberarea intracelulară dar și în inițierea relaxării prin recaptarea calciului în rezervoare.

Rolul calciului în organism

Calciul are un rol important pentru tot organismul chiar dacă ponderea acestuia este mai mare la nivelul oaselor și al danturii, acesta se regăsește și în mai multe organe și sisteme din organism și contribuie la buna funcționare a acestora.

  • Are un rol important în coagularea sângelui, intervenind în mai multe etape diferite ale acestui proces.
  • Este responsabil cu activarea unor enzime.
  • Contribuie la reglarea bătăilor inimii, are un rol important în funcționarea optimă a miocardului și reglează presiunea arterială.
  • Este cel care determină răspunsul celular ca urmare a schimbărilor hormonale.
  • Are un rol important și în întărirea sistemului imunitar, făcând organismul puternic în fața infecțiilor și capabil să se vindece.
  • Influențează în mod direct creșterea sau scăderea nivelului unor hormoni precum sunt cei tiroidieni, fiind astfel responsabil și de funcționarea normală a sistemului endocrin.
  • Calciul poate influența semnificativ și starea de sănătate a unghiilor, a pielii și a părului, dar și aspectul acestora.
  • Este esențial pentru sănătatea danturii și a oaselor, având un rol important de susținere pentru structura scheletică.
  • Calciul are un rol important și în reducerea riscurilor de apariție a mai multor tipuri de cancere, printre care se numără cancerul de colon, cel rectal și cel de prostată.
  • Dezvoltarea creierului și activitatea cerebrală sunt dependente de calciu. De asemenea, mineralul ajută sistemul nervos central să funcționeze optim.

Carența de calciu

Când cauzele carenței de calciu țin de regimul alimentar, administrarea preparatelor ce conțin calciu poate fi necesară. Acestea pot fi injectabile sau orale, acestea din urmă fiind uneori asociate cu magneziu, fier, zinc sau vitaminele A, D și E, astfel încât calciul să se fixeze mai bine în organism.

De altfel, carența de calciu nu este asociată doar cu alimentația deficitară. Aceasta poate să apară și din cauza lipsei de vitamina D3 – pe care corpul o produce în mod natural prin expunerea la soare – sau a unor probleme de sănătate, precum hipertiroidia, anemia, diabetul ori afecțiunile renale.

Excesul de calciu

Aportul excesiv de calciu care nu are efecte adverse severe, însă pot fi neplăcute. La vârstnicii deja confruntați cu simptomele altor boli, excesul cauzează constipație sau agravează constipația existentă.

În caz de exces apar stările de amețeală, slăbiciune, greață și vărsături, tulburări la nivelul sistemului nervos central, inclusiv depresie. Pot să apară depuneri nedorite de calciu în anumite țesutul ale organismului, inclusiv în rinichi. Calculii renali pot să apară în urma excesului de calciu din suplimente, nu din alimentația zilnică.

De unde ne luăm calciul zilnic și cât trebuie să consumăm

Doza zilnică de calciu este de 1000mg, crescând la 1200mg-1500mg în perioada sarcinii și alăptării, dar și a premenopauzei și menopauzei la femei. La copii și adolescenți diferă în funcție de vârstă, aceștia însă având nevoie de un aport ridicat deoarece sistemul lor osos este în formare.

Principala sursă alimentară de calciu o reprezintă produsele lactate. Acestea acoperă nevoia de acest mineral în proporție de 60-80%, în condițiile unui regim alimentar obișnuit.

Alte alimente bogate în calciu sunt: busuiocul, salvia, menta, cimbrișorul, pătrunjelul, scorțișoara, migdalele, fasolea, broccoli, semințele de susan, smochinele, somonul și sardinele. Iata cât calciu conțin acestea:

Lapte120mg
Brânzeturi proaspete70-170mg
Brânzeturi uscate150-1200mg
Sardine600mg
Somon180mg
Busuioc2100mg
Broccoli74mg
Mentă1400mg
Pătrunjel1000mg

Tabel surse de calciu la 100g produs

Iată care este doza zilnică recomandată de calciu, în funcție de categoria de vârstă:

  • sugari: 200-260 mg;
  • copii între 1 și 3 ani: 700 mg;
  • copii între 4 și 8 ani: 1000 mg;
  • copii și adolescenți între 9 și 18 ani: 1.300 mg;
  • adulți: 1.000 mg;
  • femei însărcinate sau care alăptează, femei la menopauza: 1.000-1.300 mg.

Calciul ingerat este absorbit în organismul adulților doar în proporție de 30-45% și de 60% în cel al copiilor, restul fiind eliminat prin urină și transpirație sau sedimentat.

Adnews: Totul despre scortisoară si beneficiile acesteia pentru organism

 Fie ca o găsești măcinată, sub formă de ulei esențial sau baton, scorțișoara stimulează memoria, încetinește căderea părului și ne ajută să scăpăm și de câteva kilograme în plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate in antioxidanti ne mentine tineretea si combate stresul.

beneficii scortisoara


Scorțișoara este de asemenea una dintre aromele preferate în orice sezon și o includem cu drag în ceaiuri, în deserturi și o folosim pentru parfumarea locuinței.

Scoarța de scorţişoară se găseşte în mai multe soiuri, dar cea care ne interesează este scortisoara de Ceylon. Cunoscută încă din antichitate, scorţişoara de Ceylon uimeste cu proprietăţile sale benefice asupra sanatatii si frumusetii oamenilor. Virtuţile sale sunt lăudate atât în lupta împotriva diabetului cât şi ca ajutor pentru persoanele care ţin regim, sau pur şi simplu în banalele stări gripale.

Benefiicile aduse de scorțișoară:

  • diminuează tensiunile nervoase și vindecă migrenele;
  • reglează nivelul zahărului / glucozei din sânge (glicemia);
  • îmbunătăţeşte memoria şi sporeşte atenţia;
  • încetineşte procesul de golire a stomacului după fiecare masă;
  • ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite;
  • este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei;
  • protejează şi calmează gâtul iritat.

Atenție! Femeile însărcinate și persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite mirosul foarte puternic sau cantitățile foarte mari de scorțișoară.

Ce trebuie să știi despre scorțișoară

Are un conţinut bogat de antioxidanţi, cum ar fi polifenolii. Antioxidanţii protejează corpul de acţiunea radicalilor liberi, de stresul oxidativ al acestora.

Reduce riscul de boli de inimă. Scorţişoara a fost corelată cu un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces prematur la nivel mondial. Ea reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL si al trigliceridelor, in timp ce colesterolul HDL (considerat „bun”) ramane stabil.

Are proprietăţi antiinflamatoare. Inflamaţia in corp este incredibil de importantă, însă ea devine o problemă când este cronică (pe termen lung) şi este îndreptată împotriva propriilor ţesuturi din corp.

Poate sa imbunatateasca sensibilitatea la insulină. Vestea bună este că scorţişoara poate reduce dramatic rezistenţa la insulină, ajutând acest hormon extrem de important să îşi facă datoria. Ajutând astfel insulina să îşi îndeplinească funcţia, scorţişoara poate reduce cantitatea de glucoză din sânge.

Are un puternic efect anti-diabet. Scorţişoara este renumită pentru efectele sale benefice în ceea ce priveşte scăderea glicemiei şi are câteva mecanisme care o ajută să facă acest lucru.

Un compus din scorţişoară poate să acţioneze asupra celulelor, mimând efectele insulinei. Acest lucru îmbunătăţeşte foarte mult efectele glucozei asupra celulelor, deşi acţionează mai lent decât insulina în sine. Doza eficientă de scorţişoară care are efecte anti-diabet, conform studiilor, este cuprinsă între 1 şi 6 grame pe zi.

Ajută în lupta contra infecţiilor bacteriene şi infecţiilor fungice. Compusul activ principal din scorţişoară (aldehidă cinamică) poate să ajute la lupta contra multor tipuri de infecţii.

S-a dovedit că uleiul de scorţişoară tratează eficient infecţiile tractului respirator cauzate de fungi. De asemenea, el poate să inhibe dezvoltarea anumitor bacterii, inclusiv Listeria si Salmonella.

Scorţişoara ajuta la scaderea in greutate.

S-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.

Thursday, February 4, 2021

Află care sunt cele mai bune vitamine și minerale pentru întărirea imunității

 Întărirea imunității este un factor esențial pentru oricare dintre noi deoarece sistemul imunitar reprezintă singura modalitate prin care corpul se poate apăra și opune rezistență împotriva virusurilor, bacteriilor, microbilor sau agenților patogeni.

Vitamine si minerale pentru intarirea imunitatii


Deși ne naștem cu o imunitate naturată, aceasta se modifică de-a lungul vieții astfel că vom avea nevoie de aliați eficienți și importanți pentru a face față tutror provocărilor, iar cel mai mare ajutor îl găsim în alimentație și suplimente nutritive.

Află mai departe care sunt aceste suplimente nutritive care te ajută să îți întărești imunitatea

Atunci când vorbim despre creșterea imunității, trebuie să luăm în calcul un stil de viață echilibrat, cu odihnă suficientă, dar suplimentarea dietei este esențială pentru menținerea unui corp sănătos. Dacă nu ai o alimentație bogată în nutrienți, poți alege să iei suplimente nutritive care să contribuie la întărirea imunității.

Vitamina B6

Vitamina B6 joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar pentru că poate să crească linia de apărare a organismului atunci când acesta este atacat de microbi, bacterii sau virusuri, prin faptul că oferă sprijin în sinteza anticorpilor.

În plus, această vitamină contribuie la formarea de globule roșii, la creșterea celulelor, la descompunerea proteinelor digestive, glucidelor, aminoacizilor și lipidelor, este un stimulent muscular și are o influență benefică asupra pielii.

Alimentele bogate în vitamina B6 sunt carnea de pui, năutul, peștele precum tonul și somonul, legumele de culoare verde cum este salata, kale și spanacul. Dacă nu consumați aceste produse sau ai un deficit de B6 poți apela la suplimente nutritive.

Vitamina C

Există deja un renume făcut de această vitamină, în privința imunității. Atunci când ne gândim la vitamine pentru imunitate trebuie să știm că vitamina C este unul dintre cei mai mari stimulenți ai sistemului imunitar. Aceasta are capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire și deteriorare celulară.

Este foarte important de știut că organismul nostru nu poate produce și nici depozita vitamina C și de aceea trebuie să aduce un aport zilnic din această vitamină.  Se găsește în cantități ridicate în fructele și legumele proaspete, dar și sub formă de supliment de vitamina C.

Vitamina C protejează organismul împotriva infecțiilor, stimulează sinteza de hormoni, împiedică declanșarea reacțiilor alergice, ajută la regenerarea țesuturilor și stimulează direct sistemul imunitar.

Vitamina D3

Se știe că această vitamină ajută corpul să absoarbă calciul și astfel susține sănătatea sistemului osos. Împreună cu vitaminele C și E, D3 creează un complex de vitamine pentru sistemul imunitar care contribuie la întărirea imunității.

Stimulează activitatea sistemului imunitar, reduce riscul de a face diverse boli ale sezonului rece precum răceală, gripă, infecții ale gâtului, doar că această vitamină se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete, de unde și numele de vitamina soarelui.

Am mai discutat despre Vitamina D3 într-un alt articol cu mai multe detalii.

Vitamina E

Vitamina E întărește imunitatea, deoarece este un puternic antioxidant și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, luptând alături de vitamina C pentru combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Acestea ajută la repararea și vindecarea țesuturilor și au un rol important în prevenirea cancerului. Există numeroase alimente bogate în vitamina E, cum ar fi nucile, semințele și spanacul.

Vitamina E are și un puternic caracter emolient, deci te poate ajuta și în obținerea unui păr mătăsos și al unui ten fin.

Zincul

Zincul este bogat în antioxidanți, fiind un microelement ce contribuie la întărirea imunității prin protejarea celulelor împotriva stresului oxidant. Lipsa acestui mineral în organism determină scăderea funcțiilor celulelor imunitare, înregistrându-se o reducere a fagocitozei neutrofilelor și o alterare a activității monocitelor.

Pentru că un mineral bogat în antioxidanți și pentru că servește organismul ca un antiinflamator, zincul este un aliat puternic, care îți stimulează sistemul imunitar. El ajută și la buna funcționare a enzimelor, contribuie la sinteza proteinelor și la vindecarea rănilor.

Zincul este esențial și pentru menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor, deci te poate ajuta și pe plan estetic. 

Acizi grași Omega 3

Acești nutrienți pe care îi regăsim în pește și ulei de pește contribuie la întărirea sistemului imunitar. Cu ajutorul unui supliment de acizi grași Omega 3, organismul luptă mai ușor împotriva infecțiilor respiratorii și sporește funcțiile celulelor implicate în răspunsurile imune, respectiv limfocitele.

Fierul

Carenta de fier deteriorează imunitatea, de aceea trebuie tratată corect pentru că organismul să se poată apăra în fața agenților patogeni. Acest mineral are un rol important în corp, fiind un nutrient esențial vieții.

Calciul

Cel mai abundent mineral din corpul uman este calciul. Prin urmare, o lipsă a acestui mineral afectează sănătatea întregului organism, în special a oaselor, precum și imunitatea. Calciul întărește corpul, îl face puternic în fața infecțiilor și sporește capacitatea de vindecare.

Si sa nu uitam de magneziu care ajuta la ameliorarea stresului si ofera un somn mai bun.

Ce avantaje ofera un contabil si de ce ar trebui luata in calcul angajarea profesionistilor

 Specialistii contabili care ofera servicii financiar contabile vin la pachet cu o serie de avantaje importante pentru orice afacere. Este recomandat ca toate firmele indiferent de dimensiunea lor sa apeleze la astfel de servicii pentru rezultate extrem de bune pe termen lung. Un alt aspect la fel de important este faptul ca serviciile financiar contabile sunt cele care asigura evitarea amenzilor si gestionarea corecta a veniturilor ceea ce reprezinta un avantaj important.

Avantaje oferite de un contabil


Deciziile pot fi luate in timp real

Cei mai multi proprietari de afaceri isi doresc sa poata calcula cu usurinta consectintele si implicatiile potentiale pe care le au diverse decizii in bunul mers al afacerilor lor. Spre exemplu, vor sa stie cum ii va influenta inchirierea unui birou mare sau angajarea unui anumit numar de persoane.

Avand un contabil ca si consilier financiar pentru a ajuta cu bugetarea si monitorizarea fluxului de numerar in mod constant, va permite oricarei firme sa faca fata tuturor obstacolelor care apar, in timp real.

Este recomandat astfel ca fiecare companie sa adopte o abordare de colaborare cu contabilul, ceea ce va duce la luarea unor decizii corecte rapid si eficient.

Planificari eficiente pentru viitor

In cele din urma, unul dintre cele mai mari avantaje ale angajarii unui contabil este obtinerea de sfaturi despre cum sa fie planificat viitorul companiei. Impreuna, se pot analiza rapoarte din lunile trecute si poate fi examinat modul in care functioneaza compania. Facand acest lucru, poate fi determinat cel mai  bun moment pentru a cumpara inventar si a face un buget pentru investitii cu sume mari, astfel incat sa compania sa ramana competitiva si viabila.

In calitate de proprietar al unei afaceri, managerii sunt de fiecare data preocupati de ceea ce face ca zi de zi afacerea sa functioneze.  Cu toate acestea, un contabil poate face un pas inapoi si sa priveasca obiectiv imaginea cea mare pentru a gasi cea mai buna modalitate de a sustine longevitatea afacerii.

Viata unui proprietar de afaceri poate fi groaznica atunci cand alege sa se ocupe personal si de facturi si de toate declaratiile aferente. Nu trebuie sa fie asa. O zicala populara spune ca, mai multe maini fac treaba mai usoara, iar parteneriatul cu un contabil care are abilitatea si expertiza pentru a ghida o afacere si pentru a o ajuta, este cea mai buna decizie.

Contabilii au o vasta experienta in domeniu, motiv pentru care vor ajuta toate firmele indiferent de dimensiunile acestora sa gestioneze finantele corect, dar si sa aiba toate actele depuse la timp. Inainte de a primi vizita ANAF de exemplu, contabilul se va asigura ca toate hartiile si actele sunt in perfecta ordine astfel incat sa nu apara probleme.

De asemenea, ori de cate ori compania are o problema in ceea ce priveste gestionarea finantelor si a documentelor aferente, contabilul va propune cele mai bune solutii.

Cu ajutorul unui contabil bun, orice persoana poate obtine cele mai bune rezultate in ceea ce priveste gestionarea optima a companiei si relatia ei cu alte institutii ale statului.

Poti apela si la o firma de contabilitate

firmă de contabilitate experimentată oferă servicii de contabilitate foarte bune, inclusiv din domeniul resurse umane, resurse juridice si chiar servicii de consultanță fiscală atunci cand este necesar. Deci îți poate oferii servicii mai vaste și mai complete.

Firmele de contabilitate asigura totodata si economie de timp pentru ca managerul nu mai trebuie sa recruteze si sa instruiasca proprii contabili pe care sa ii angajeze. Personalul care activeaza in firme de contabilitate are toate acreditarile necesare si este deja instruit in acest sens, stiind exact ce are de facut.

De aceea ContabilServ va sta la dispozitie pentru infiintare firma si servicii de contabilitate ca sa porniti cu afacerea cu dreptul.

Pentru a face posibil acest lucru, noi venim in intampinearea dumneavoastra cu servicii contabilitate, servicii care sa va ajute sa luati deciziile potrivite in timp real, in scopul detinerii controlului asupra afacerii si cresterii profitului, plata unor taxe cat mai mici, in conditiile respectarii legislatiei, in vederea cladirii unei afaceri puternice, durabile, transparente si de succes.

 

Firma de contabilitate ContabilServ vă asigură cu promtitudine și profesionalism toata gama de servicii de evidenta financiar-contabila si de gestiune, servicii de salarizareservicii de consultanta fiscala, servicii de expertiza contabila sau servicii de refacere evidenta contabila.